0.1 C
Craiova
vineri, 26 decembrie, 2025
Știri de ultima orăMagazinUn fruct pe saptamâna: Curmala

Un fruct pe saptamâna: Curmala

Fructe ale palmierului, curmalele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. In Sumer, Mesopotamia, curmalul era considerat un arbore sacru. In Biblie, el este simbolul celui drept, daruit cu binecuvântarea cerului. In Egipt, curmalele faceau parte din alimentatia cotidiana, iar arborele a servit la sculptarea coloanelor care simbolizau stâlpii pe care se sprijinea lumea. Valoarea energetica si savoarea deosebita au facut din curmale un aliment si, in acelasi timp, un medicament.


In zonele in care curmala constituie un aliment de baza, in special in cele locuite de populatiile africane, cancerul si tumorile sunt rare, datorita faptului ca acest fruct este foarte bogat in magneziu. Cercetarile au evidentiat rolul preventiv al acestui oligoelement in bolile canceroase.


Intre altele, magneziul tonifica muschii si intârzie imbatrânirea, evitând acumularea deseurilor alimentare; este recomandat in toate afectiunile nervilor – in nevrite si polinevrite. Cât despre actiunea sa benefica asupra prostatei si rinichilor, aceasta nu mai trebuie demonstrata.


Alt oligoelement pe care curmala il contine din abundenta este fosforul, care permite buna functionare a celulei nervoase si calcifierea oaselor; este recomandat in nevroze si alte boli ale sistemului nervos, in nevrite si pentru refacerea organismului. Curmala contine si fier: 25 g de curmale pe zi sunt suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale organismului. Astenicii vor intelege repede necesitatea de a consuma zilnic curmale. Alte componenente ale acestea, calciul, potasiul si cuprul, fac din curmala un aliment exceptional. Este, dupa cum se poate constata, un fruct mic, dar cu o mare putere energetica, dublata de virtuti de intinerire. Acest fruct „miraculos“ se recomanda anemicilor, celor extenuati, convalescentilor, copiilor, sportivilor, persoanelor cu decalcifieri, care sufera de demineralizari, persoanelor in vârsta. Cu toate ca nu sunt intotdeauna usor de procurat, cumparati curmale proaspete, nu invelite in glucoza, sterilizate sau uscate artificial. Acest fruct extraordinar se consuma, dupa caz, ca desert, sau pentru a umple un mic „gol“… in orice moment al zilei. Pentru a face o cura, se pot mânca zilnic 300 – 400 g de curmale, timp de trei sau patru saptamâni. Bineinteles, acest fruct nu este recomandat diabeticilor. Din curmala se poate face si o bautura utila in cazul afectiunilor pulmonare. Pentru a beneficia de actiunea sa expectoranta, trebuie preparat un decoct: 50 g de curmale se fierb intr-un litru de apa, timp de zece minute. Se strecoara. Se bea in patru prize in timpul zilei. O alta reteta are la baza patru fructe care sunt recomandate in afectiunile bronhopulmonare. Se pun câte 15 g de: stafide, smochine, zizyphus (jujube) si curmale, intr-un litru de apa. Se lasa sa fiarba si se procedeaza ca in reteta precedenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS