Ciorba cu ciuperci si legume
Ingrediente: 60 g ciuperci uscate (1/2 kg ciuperci proaspete); o cana cu apa fierbinte; 1/2 lingura cu ulei de masline; o ceapa mare galbena, taiata felii; doi morcovi mari taiati felii; doua teline taiate felii; doi catei de usturoi zdrobiti; 1 1/2 lingurite amestec de rozmarin, maghiran, cimbru si salvie; 150 g ciuperci de conserva, taiate felii; o cana cu vin rosu; opt cani cu apa; o frunza de dafin; boia, dupa gust; doua lingurite sos de soia; sare de mare si piper, dupa gust.Mod de preparare: Se tin ciupercile uscate 45 de minute in apa fierbinte. Se pune uleiul intr-un vas mare si se caleste ceapa timp de zece minute, la foc mic. Se adauga morcovii, telina, usturoiul si condimentele si se lasa la foc mic, amestecându-se din când in când, pâna când ceapa capata o culoare bruna si legumele sunt moi. Se adauga ciupercile din conserva si, dupa câteva minute, se adauga vinul, apa, frunza de dafin, boia, sosul de soia, sarea de mare si piperul. Se scurg ciupercile uscate de apa, pastrându-se zeama. Se taie ciupercile marunt si se pun in vasul cu zeama. Se lasa sa dea in clocot, apoi se da focul la minimum, se acopera si se mai lasa 45 de minute. Se gusta si se mai adauga sare de mare si piper, daca este necesar. Se ia ciorba de pe foc si se strecoara imediat, pastrând legumele, daca sunt necesare. Daca nu se consuma imediat, se lasa ciorba sa se raceasca si apoi se pune la rece.
Kebab de legume
Ingrediente: doi dovlecei galbeni (mici), taiati; doi dovlecei mici taiati in rondele de un cm; opt ciuperci (palaria) mici; patru rosii taiate rondele; un sfert de cana cu sos vinegreta; o lingura de brânza rasa.Mod de preparare: Se pun legumele intr-un vas si se adauga sosul. Se amesteca si se lasa deoparte doua ore. Se pregateste gratarul.
Se pun legumele alternativ pe o vergea si se expun la caldura cinci-sapte minute, rotindu-le continuu. Se presara brânza (cascaval) peste kebab si se serveste rece.
Alcazar
Ingrediente: sase albusuri, 100 g zahar, trei linguri de cacao, 150 g nuci macinate, cinci linguri cacao, opt linguri zahar, 1/2 pahar cu apa, 1 si 1/2 lingura de nes, sase galbenusuri, 350 g unt, 200 g zahar, doua linguri de cacao, patru linguri apa, 100 g unt.Mod de preparare: Blat: sase albusuri se bat cu 100 g zahar, se adauga trei linguri de cacao si 150 g nuci macinate. Se unge tava. Crema: cinci linguri cacao, opt linguri zahar si 1/2 pahar cu apa se fierb. Se ia de pe foc si se adauga o lingura si jumatate de nes, se adauga pe rând sase galbenusuri si 350 g unt frecat spuma. Deasupra se presara nuca sau glazura de cacao. Glazura de cacao: 200 g zahar, doua linguri cacao, patru linguri apa. Se fierb cinci minute, se pune deoparte si se freaca cu 100 g unt aproximativ cinci-sase minute. Untul se scurge de apa.

