9 C
Craiova
marți, 11 noiembrie, 2025
Știri de ultima orăMagazinReţete fără frontiere

Reţete fără frontiere

Gaspacho sau „gazpacho“ în spaniolă este o supă rece de vară originară din Spania, mai exact din sudul Andaluziei. Acest preparat, pe bază de roşii, castraveţi şi ardei este alegerea perfectă pentru zilele caniculare, fiind proaspăt şi plin de vitamine.

Gaspacho a fost, la origine, o reţetă preparată de ţăranii săraci. Ei recuperau firimiturile de pâine uscată din ziua precedentă ca să prepare o supă consistentă. Acestea erau amestecate cu oţet, fructe uscate şi usturoi. Iniţial, gaspacho nu se prepara cu tomate pentru că acestea nu au ajuns din Lumea Nouă în Spania decât prin secolul al XVI-lea. Aşadar, supa era pe atunci albă. În prezent, ea este roşie şi a devenit supa rece a verilor toride.
Reţeta acestui preparat reci a cunoscut un real succes în anii ’60, când regiunea Costa del Sol s-a deschis încet-încet turismului în masă. Astăzi, reţeta originală a gaspacho-ului spaniol se foloseşte vara în întreaga lume, în special datorită gustului său unic şi răcoritor, dar şi pentru bogăţia sa de vitamine.

Variante de gaspacho

Gaspacho-ul este o supă rece preparată pe bază de legume, printre care roşii, castraveţi şi ardei, la care se adaugă miez de pâine care trebuie amestecat cu ulei de măsline. Această reţetă nu trebuie confundată cu „gazpacho manchego“, cu alte cuvinte gaspacho din La Mancha – regiunea lui Don Quijote. Cele două supe nu au nimic în comun deoarece gaspacho din La Mancha este, de fapt, o tocăniţă ciobănească în care se fierbe carnea cu tot cu pene sau păr, la care se adaugă pesmet. Acest preparat are şi o variantă algeriană, gaspacho oranez, introdus în Algeria de imigranţii spanioli. Gaspacho se găseşte într-o multitudine de reţete în regiunea Extremadura din Spania, precum şi în Portugalia.

Cea mai simplă reţetă

Reţeta gaspacho-ului andaluz este foarte simplă. Pentru prepararea sa este nevoie de cinci roşii mari şi coapte, un castravete, un ardei verde, o ceapă, un căţel de usturoi, 200 grame de miez de pâine uscată (pesmet întreg), două linguri de untdelemn fin, două linguri de oţet de vin, sare, piper. Înmuiaţi feliile de pesmet (fără coajă) în apă şi lăsaţi-le să se umfle câtă vreme vă ocupaţi de legume. Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul. Tăiaţi ardeiul felii, eliminând seminţele. Opăriţi roşiile, curăţaţi-le de pieliţă şi de seminţe. Curăţaţi castravetele, tăiaţi-l în două şi scoateţi-i şi lui seminţele. Puneţi toate legumele (cu excepţia unei roşii şi a unui sfert din castravete) împreună cu pâinea stoarsă, uleiul şi oţetul, în vasul unui mixer. Puneţi aparatul în funcţiune până obţineţi un preparat omogen. Potriviţi de sare şi de piper şi puneţi vasul la rece două ore. Tăiaţi roşia şi castravetele păstrate în feliuţe subţiri. Serviţi supa foarte rece, presărată cu roşii şi castraveţi. Când serviţi la masă, puteţi pune în supă câteva cubuleţe de pâine prăjită în unt şi ierburi aromate după gust: busuioc, tarhon.

Gaufre – prăjitura tradiţională belgiană

Gaufre este o prăjitură uşoară care poate fi servită la micul dejun, la gustarea de după-amiază sau la desert. Datorită ingredientelor sale care aduc numeroase valori nutriţionale, gaufre poate fi consumată fără moderaţie la orice vârstă. Poate fi mâncată chiar şi de un bebeluş, dacă este înmuiată în lapte sau suc de fructe. Preparată în patiserie sau acasă, gaufre se coace într-un aparat special numit „gaufrier“.

Diverse forme şi arome

Specialitate a fiecărui patiser, gaufre poate avea diverse forme şi arome, în funcţie de ingredientele şi de aparatul de coacere folosit. Gaufrele pot fi pătrate, dreptunghiulare sau rotunde şi pot fi preparate cu miere, cu gem de caise, cu măr, cu scorţişoară. Există chiar şi gaufre de diverse culori. În plus, gustul unei gaufre calde este diferit de cel al uneia reci, deoarece, atunci când este scoasă din cuptor, gaufre este foarte crocantă, spre deosebire de cea rece, care este mai moale.

O reţetă simplă

Gustarea ideală la orice oră din zi, asortată cu zahăr pudră, gem, ciocolată, cu fructe, gaufre constituie un veritabil desert. O puteţi prepara folosind aluat îngheţat, gaufre deja pregătită şi congelată sau o puteţi face chiar dumneavoastră folosind diverse reţete.
Ingrediente: 4 ouă, 150 g făină, 150 ml lapte, 250 ml smântână, 50 g unt, 200 g ciocolată, 100 g caise confiate, 50 g fistic, zahăr vanilat, sare, esenţă de lămâie, gem de căpşune, căpşune pentru decor, zahăr pudră, frişcă, sos de vanilie, 120 g zahăr tos.
Preparare: Ouăle se mixează, se amestecă bine cu laptele dulce, un vârf de cuţit de sare, zahărul tos, făina, două pliculeţe cu zahăr vanilat, untul topit şi răcit. Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă să se odihnească aluatul 30 de minute. Se adaugă smântână, caisele confiate tăiate cubuleţe, fisticul mărunţit şi esenţa de lămâie. Se încălzeşte forma de gaufre, se toarnă compoziţia şi se coc. Se scot din formă, se aşază pe un grătar şi se lasă să se răcească.
Ciocolata se topeşte la bain-marie, se trec gaufrele prin ciocolată, se aşază pe o hârtie de copt şi se lasă să se întărească ciocolata. Dacă este nevoie, se introduc gaufrele la rece pentru zece minute, ca să se întărească ciocolata mai repede. Se scot din frigider şi se servesc cu gem de căpşune, decorate cu zahăr pudră şi căpşune proaspete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS