Potrivit evaluărilor TasteAtlas, bazate pe aproape 480.000 de voturi pentru peste 15.000 de preparate, bucătăria grecească a fost desemnată cea mai bună din lume în 2025, cu un punctaj de 4,60 din maximul de 5 puncte. Pe podium urmează Italia (4,59), Mexic și Spania (4,50–4,52).
În Grecia, potrivit Taste Atlas, cele mai bune preparate care trebuie neapărat încercate sunt:
– Paidakia – friptură de miel, extrem de apreciată la nivel global (4,56);
– Kleftiko – miel fraged, gătit lent, un alt preparat emblematic grecesc, foarte apreciat (4,49)
– Alte mâncăruri gustoase: gyros, graviera (brânză din Naxos, Creta), kontosouvli, souvlaki, tzatziki, spanakopita sau saganaki.
România a urcat spectaculos cinci poziții față de anul trecut și a intrat în Top 25 mondial, ocupând locul 24 datorită preparatelor sale tradiționale.
În România, care ocupă poziţia 24 în topul bucătăriilor mondiale, cele mai apreciate mâncăruri sunt:
– Ciorba rădăuțeană – notată cu 4,5/5, descrisă de TasteAtlas ca „un remediu pentru mahmureală, cu proprietăți vindecătoare”
– Sarmale – 4,4/5 Mujdei – 4,5/5
– Magiun de prune Topoloveni și Salamul Babic – scor 4,4
– Fasolea bătută – locul 21 în Top 100 „unturi și paste tartinabile”
– Cârnații de Pleșcoi – locul 16 în categoria celor mai buni cârnați
– Salata de ardei copți – locul 20 în Top 100 salate
– Alte preparate populare: Bulz, Borș, Cozonac, Pasca, Amandine, Chiftele, Ciorbă de burtă
Top 25 cele mai bune bucătării din lume: Grecia, Italia, Mexic, Spania, Portugalia, Turcia, Indonezia, Franța, Japonia, China, Polonia, India, SUA, Peru, Serbia, Brazilia, Croația, Columbia, Vietnam, Ungaria, Algeria, Coreea de Sud, Germania, România, Argentina.
Citeşte şi: (VIDEO) Aproximativ o tonă de tutun vrac ascunsă într-un microbuz cu varză