Călcatul rufelor v-a dat întotdeauna bătăi de cap, chiar dacă s-a inventat şi fierul cu aburi, iar munca v-ar fi trebuit uşurată. Totuşi, metodele bunicii vă pot ajuta atunci când lucrurile nu vă ies aşa cum v-aţi dori.
– Rufele pentru călcat vor fi bine umezite, dacă după ce le stropiţi, le lăsaţi să stea, cel puţin două ore, împăturite strâns.
– Dacă talpa fierului de călcat e murdară, frecaţi-o cu jumătate de lămâie pudrată cu sare fină.
– Fierul va aluneca mai uşor peste rufe dacă îl încălziţi uşor şi îl frecaţi pe talpă cu o lumânare. Apoi îl lustruiţi cu o cârpă moale.
– Pentru a călca lenjeria sau o haină brodată, fără ca relieful ei să fie apăsat, puneţi deasupra un prosop.
– Dunga pantalonilor va deveni impecabilă dacă frecaţi dosul stofei cu o bucată de săpun uscat. Apoi îi călcaţi cu o cârpă udă, pe faţă.
– Pentru ca o haină să-şi piardă lustrul, vaporizaţi-o cu apă amestecată cu oţet, apoi călcaţi-o cu o cârpă înmuiată tot în apa oţetată.
– Dacă aţi lăsat fierul fierbinte prea multă vreme pe o rufă şi a lăsat o urmă îngălbenită, acţionaţi rapid în modul următor: amestecaţi cantităţi egale de oţet, alcool, sare fină şi săpun ras. Omogenizaţi-le bine şi aplicaţi pasta obţinută pe haina arsă. Lăsaţi să acţioneze câteva minute, apoi clătiţi cu apă călduţă.
– Dacă problema călcatului a fost cât de cât rezolvată, iar acum vă nemulţumeşte culoarea rufelor, plecaţi urechea tot la bunica.Pentru a înviora lenjeria albă, uşor îngălbenită, e suficient să o clătiţi în decoct de ceai negru, de tei sau cicoare. Va dobândi o tentă plăcută şi uniformă.
– Foile de ceapă (100 g la un litru de apă) vor da o nuanţă ruginie.
– Sucul de sfeclă sau de afine, diluat în apă, va imprima ţesăturii o nuanţă rozalie sau violet-albăstruie.
– Sucul de lămâie înviorează culoarea roşie (se pune un pahar de suc într-o chiuvetă de apă).
– Amoniacul înviorează culoarea albastră (se pun trei linguri la un litru de apă).