Rulouri cu parmezan şi rozmarin
Ingrediente: 500 g făină, 200 g apă călduţă, 25 g drojdie proaspătă, 75 g unt, 25 g untură de bună calitate, 10 g sare, 50 g zahăr, 75 g parmezan, 1 ou, 1 lingură mare cu rozmarin tocat.
Mod de preparare:
Faceţi o groapă în făină, adăugaţi drojdia dizolvată în puţină apă călduţă şi puţin zahăr şi apoi adăugaţi grăsimea, zahărul rămas, rozmarinul şi lăsaţi să crească în jur de două ore într-un loc călduţ. Întindeţi aluatul într-o foaie cât mai subţire. Pudraţi cu parmezanul ras, apăsând uşor, ca să intre cât de cât parmezanul în aluat. Rulaţi şi tăiaţi din el bucăţele groase. Aşezaaţi rulourile în picioare în tavă. Lăsaţi-le 15 minute la crescut în cuptorul uşor cald. Ungeţi rulourile cu un ou bătut şi, după ce se încinge cuptorul, băgaţi-le la copt. După 20 de minute sunt gata.
Lasagna cu sparanghel şi dovlecel
Ingrediente: 1kg sparanghel, 400 g dovlecel, 1 ceapă de apă sau normală, 2-3 linguri sos bechamel, 4 linguri parmezan, 80 g unt, sare, piper, foi de lasagne.
Mod de preparare: Untul, ceapa tăiată mărunt, tulpina de sparanghel, sarea, piperul se călesc în tigaie cinci minute. Se adaugă 2/3 din dovlecelul tăiat cubuleţe şi se mai călesc două-trei minute. Se adaugă apă până acoperă ingredientele, se potriveşte de sare, piper şi se mai fierbe acoperită încă zece minute. Apoi, tot ce este în tigaie se pasează cu blenderul. Compoziţia rezultată se combină cu sosul bechamel, vârfurile de sparanghel, 1/3 dovlecel rămas, parmezanul. Ungem cu unt o tavă termorezistentă, punem foile de lasagna, alternând cu sosul. Deasupra terminăm cu sos şi răzuim parmezan, apoi dăm la cuptor pentru 20 de minute.