Peşte crocant şi cartofi rumeniţi la cuptor
Ingrediente: 850 g cartofi cu coajă albă, tăiaţi felii groase; 2 linguri şi jumătate ulei de măsline; 1 lămâie, tăiată în două; 4 fileuri de cod (sau alt peşte preferat), de circa 175 g fiecare; 75 g pesmet alb; 1 lingură oregano tocat.
Mod de preparare:
Preîncălziţi cuptorul la semnul 4/200 grade Celsius. Aşezaţi cartofii într-o tavă şi stropiţi-i cu 2 linguri ulei de măsline. Amestecaţi foarte bine, ca să se ungă uniform. Presăraţi sare şi piper negru proaspăt măcinat şi daţi la cuptor timp de 30 – 35 de minute, amestecând din când în când până se rumenesc şi se pătrund.
Atunci când cartofii sunt aproape gata, stoarceţi lămâia pe fileurile de peşte. Presăraţi sare şi piper negru proaspăt măcinat şi aşezaţi-le pe o foaie de copt.
Amestecaţi pesmetul, oregano şi uleiul rămas şi presăraţi amestecul peste peşte. Daţi la cuptor timp de 10 – 12 minute, până când se pătrunde şi crusta devine crocantă. Serviţi preparatul cu o garnitură de salată verde, crocantă.
Ca să păstraţi valoarea nutritivă a cartofilor nu-i curăţaţi de coajă. Este suficient să-i spălaţi bine cu o perie de legume şi să-i clătiţi cu multă apă. De asemenea, puteţi înlocui pesmetul alb cu pesmet din pâine integrală sau chiar cu cuşcuş – este mai hrănitor.
Tartă cu mere şi mure
Ingrediente: 2 mere creţeşti, curăţate de coajă şi de seminţe şi tăiate sferturi; 15 g unt nesărat; 2 linguri zahăr tos; 1 lingură amidon; 600 g aluat fraged, întins în foaie; 1 lingură şi jumătate sos caramel; 150 g mure (congelate); 1 ou, pentru uns; îngheţată de vanilie sau frişcă pentru servit.
Mod de preparare:
Preîncălziţi cuptorul la semnul 6/200 grade Celsius. Într-un vas, pe foc potrivit, puneţi la călit merele tăiate bucăţi mici, împreună cu untul şi zahărul, amestecând din când în când. După două minute, adăugaţi amidonul şi amestecaţi. Ţineţi pe foc timp de 1 minut, până când merele se înmoaie. Întindeţi foaia de aluat pe hârtie de copt şi ungeţi-o cu sosul caramel, lăsând neunsă o margine de 6 cm. Aşezaţi merele într-un strat peste aluat şi presăraţi murele deasupra. Ridicaţi marginea neunsă a aluatului spre interior, ca să acoperiţi fructele, şi ungeţi-o cu oul bătut. Daţi la cuptor 25 de minute, până când aluatul se rumeneşte. Serviţi tarta caldă, cu garnitură de îngheţată de vanilie sau cu frişcă bătută deasupra.