22.9 C
Craiova
marți, 29 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinBeneficiile pepenelui verde

Beneficiile pepenelui verde

Pepenele verde conţine în proporţie de 90% apă şi are aproximativ 30 de calorii la 100 g fruct. Pe lângă conţinutul ridicat de apă, pulpa de pepene verde mai conţine şi vitaminele A, B1, B6, C, beta-caroten, acid folic, tianina, citrulina, hidraţi de carbon, licopen (un pigment natural, care dă culoarea roşie şi care este puternic antioxidant), săruri minerale: potasiu, calciu, fosfor, fier.
Pe lângă efectul răcoritor şi hidratant pe timp de vară, pepenele este, de asemenea, o importantă sursă de antioxidanţi. Pepenele verde conţine licopen, un important antioxidant care neutralizează radicalii liberi din organism, prevenind apariţia unor boli cardiace, a astmului, artritei sau a cancerului de prostată. Pepenele este bogat în magneziu, sodiu şi potasiu şi stimulează metabolismul. Prin conţinutul bogat în vitamina B, pepenele este o sursă importantă de energie, păstrează creierul sănătos şi activ şi combate stările de anxietate şi stres. Vitamina A conţinută în pepene susţine sănătatea ochilor. Pepenele face minuni şi pentru piele: o hidratează, o tonifică şi o păstrează proaspătă şi strălucitoare. De asemenea, pepenelui i se atribuie o funcţie afrodiziacă datorită conţinutului de citrulină. Aceasta relaxează şi dilată vasele sangvine, asemeni pilulelor folosite în disfuncţionalităţi erectile.
Coaja de pepene verde este bogată în clorofilă, enzime, acizi organici cu rol în detoxifiere, are acţiune antibacteriană, antifungică. Consumul de pepene verde este cu precădere indicat persoanelor cu un grad mare de uzură a organismului, bătrânilor, dar şi celor cu o alimentaţie încărcată de toxine; este bine să nu se evite consumarea părţii din apropierea cojii.
Indicaţii: afecţiuni renale – litiază renală, nefrite, infecţii urinare, prostatite, cancer de prostată, dischinezii bilare -, în cure de detoxifiere, pentru întărirea sistemului imunitar.
Contraindicaţii: hipertensiune arterială în forme severe, insuficienţă renală, datorită excesului de lichide pe care organismul nu face faţă să le elimine.

Cura cu pepene

Cura cu pepene ar trebui să se facă în timpul sezonului, măcar de două ori pe săptămână să se consume dimineaţa şi în timpul zilei numai pepene verde. Este un prilej de detoxifiere şi purificare a organismului. Pentru a beneficia de binefacerile acestui fruct, introduceţi pepenele ca o gustare între mesele principale! Este uşor digerabil dacă este consumat singur. În combinaţie cu alte alimente, îngreunează digestia acestora.
Se apreciază că o cură de 20 de zile poate readuce la normal cea mai crescută colesterolemie prin consumul a 1.500 g/zi de pepene verde; totodată nivelul secreţiei serotoninei este optim, detoxifică organismul, spală rinichii, purifică sângele.
Împotriva calculilor renali sau biliari se recomandă o cură cu seminţe de pepene verde zdrobite şi ţinute în gură, apoi înghiţite în timpul curei cu pepene verde de două – trei săptămâni, în care una din mese pe zi să conţină numai acest fruct.
În uz extern se pot folosi cataplasme cu suc şi pulpă de pepene în arsuri şi iritaţii, inflamaţii ale pielii.
În cosmetică, efectul antiinflamator, antioxidant, detoxifiant, regenerant, cicatrizant, hidratant dă strălucire tenului. Se pot face măşti din suc şi pulpă de pepene aplicate pe faţă şi lăsate să acţioneze 20-30 de minute, apoi se spală cu apă călduţă; faţa rămâne curată şi catifelată.
Vă puteţi răcori într-o zi frumoasă de vară cu un pahar de băutură răcoritoare obţinută din pepene, căpşune, un strop de zeamă de lămâie verde, o linguriţă de zahăr brun şi apă rece ca gheaţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS