12.9 C
Craiova
duminică, 19 octombrie, 2025

Gogoşi umplute

Ingrediente: 2 ouă, 500 g făină, 2 linguriţe de drojdie, 150 ml lapte, 120 g zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat, 10 g sare, 2 linguri ulei, coajă rasă de lămâie, ulei sau unt pentru prăjit, zahăr pudră, gem de orice gen, cremă de ciocolată sau de vanile, brânză de vaci şi stafide etc.
Mod de preparare:
Laptele se încălzeşte puţin şi în el se adaugă drojdia, care în prealabil trebuie amestecată cu puţin zahăr pentru a se lichefia. Apoi, în laptele călduţ se încorporează o lingură de făină, pentru a obţine o maia ca pentru cozonac. Aceasta se lasă la căldură circa un sfert de oră, acoperită cu un şervet curat, să crească.
Se bat ouăle, care se amestecă uşor cu maiaua, restul de zahăr, uleiul, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Făina se pune grămăjoară într-o cratiţă mare, largă, şi în mijloc se face o adâncitură unde se pune maiaua. Se frământă uşor până la înglobarea făinii în compoziţie. Se procedează ca la cozonaci: întâi se înglobează făina de pe margine cu o furculiţă, apoi, când amestecul devine mai consistent, se foloseşte mâna. Se frământă aluatul, adăugând făină, dacă mai este necesar. După zece minute de frământat, aluatul se desprinde de pe cratiţă şi se începe împăturirea acestuia, stropindu-l cu unt topit. Se acoperă cu un şervet curat şi se lasă să crească, la loc călduros.
Se întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 3 mm grosime şi se taie cu un pahar. Se pune pe jumătate din rondelele obţinute gem sau altă umplutură, în mijloc. Apoi se acoperă cu alt disc din cocă şi se presează marginile astfel încât să se lipească între ele. Se lasă gogoşile 15 minute la căldură, să mai crească puţin. Se pun apoi în untul sau uleiul încins. Se prăjesc uşor pe ambele părţi.
Se lasă în ulei până când capătă culoarea aurie, apoi se scot pe o farfurie sau un şervet de hârtie şi se lasă să se scurgă de ulei. Se tăvălesc prin zahăr vanilat şi se servesc.
Timp de preparare: o oră
Dificultate: redusă
Menţiuni: Ingredientele pentru prepararea gogoşilor trebuie scoase din frigider cu câteva ore înainte de momentul preparării. Uleiul nu trebuie să fie foarte încins pentru că gogoşile se vor rumeni prea repede şi nu vor avea timp să crească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS