Proprietarii din blocul 201 E din Craioviţa Nouă au renunţat la sistemul de încălzire pe orizontală şi au trecut pe centrale de apartament. Motivul – aveau frig în locuinţe şi facturi de 600 – 700 de lei de achitat.
Experimentul Primăriei Craiova de aproximativ 60.000 de euro de la blocul 201 E din Craioviţa Nouă a „crăpat“, cel puţin pe componenta căldură. Proprietarii din blocul reabilitat au început, unul câte unul, să închidă robinetul de la căldura primită din sistemul centralizat şi să-şi pună centrale de apartament. În plus, costul ridicat la factură i-a făcut pe mulţi dintre ei să strângă robineţii de la calorifere şi să consume gazul care se plăteşte la pauşal. Din această cauză, în lunile din această iarnă, proprietarii din blocul 201 E au de plătit 58 de lei şi 60 de lei per persoană numai gazul natural. „Oamenii sunt nemulţumiţi. Li s-a spus că vor avea servicii calitative şi facturi mai mici, ceea ce ne dorim toţi cei care locuim la bloc. Nu a fost aşa! Avem apartamente care din această iarnă au renunţat şi şi-au pus centrale, apartamentul trei, şase. Alţii au închis apartamentele şi au plecat la ţară. Dar ce este mai rău, şi am văzut acest lucru din factura la gaze, închid robinetul la calorifer şi dau drumul la gaze. Altfel nu se explică facturi de 150 de lei şi chiar de 200 de lei la gaze. Am avut câte 50 de lei, 60 de lei per persoană şi dacă sunt trei sau patru membri într-o familie, unde se ajunge? Nu ştiu ce s-a întâmplat, s-ar lua în calcul şi varianta că instalaţiile, aparatele montate sunt proaste. Este posibil şi ca lucrarea să se fi făcut prost. Altfel nu se explică cum oamenii au frig în casă şi facturi mari“, este de părere preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 37 Craioviţa Nouă, Marin Bobu. Acest lucru i-a determinat pe proprietari să solicite separări la gaze, ceea ce înseamnă că sunt nemulţumiţi de consumul mare la gaze în blocul respectiv sau pe viitor intenţionează să-şi monteze centrale de apartament.
Distribuţia pe orizontală nu aduce facturi mai mici
Unii dintre proprietari spun că au acceptat varianta sistemului de distribuţie a căldurii pe orizontală, crezând că vor avea căldură suficientă în locuinţe şi costuri acceptabile. Numai că experienţa unei singure ierni, 2012-2013, a fost suficient ca să se convingă că nu este o variantă bună. Din această iarnă au solicitat debranşarea de la sistemul centralizat şi au trecut pe centrale de apartament. „Am stat o iarnă să văd. Am crezut că poate este o variantă bună, acest sistem instalat la solicitarea primăriei. Nu am vrut să mă opun eu, dar şi vecinul de la parter are aceeaşi problemă. Aveam în apartament 15 grade Celsius şi plăteam între 600 şi 700 de lei pe lună de iarnă. Era mai cald pe hol decât la mine în casă. I-am chemat pe cei de la Termo şi mi-au zis că fac mofturi că este gratis şi ce mai vreau. Agentul termic care trecea prin contorul de la mine de la uşă avea 35 de grade, au constatat cei de la Termo, atunci cum să mai am eu calorifere calde? În concluzie, aveam frig în casă şi plăteam mai mult ca înainte şi am renunţat. Acum am altă problemă. Mi-au facturat 20 de lei preparare apă caldă, un serviciu de care eu nu beneficiez. Le-am zis celor de la Termo să închidă caloriferele pe casa scării, ceea ce s-a şi întâmplat, dar plătim un calorifer care nu funcţionează deoarece ne-au zis că aşa este proiectul. Dacă vrem să ne debranşăm să facem un proiect care costă 3.000 de lei. Este furt pe faţă! De ce să nu dau cei 20 de lei copilului meu şi să-i dau la Termo“, a afirmat proprietara de la apartamentul şase din blocul 201 E. În aceeaşi situaţie este şi proprietarul de la apartamentul trei, dar şi alţi patru proprietari care au cerut separare la gaze.