Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului a aprobat un program complex de masuri pentru prevenirea si diminuarea efectelor negative ale iernii, program definitivat de Administratia Nationala (AN) Apele Romane. Incepind cu aceasta luna, AN Apele Romane a demarat „regimul de exploatare de iarna a sistemelor de gospodarire a apelor“. In acest sens au fost stabilite zonele critice, iar locuitorii din aceste zone au fost avertizati in legatura cu aparitia unor probleme deosebite din cauza fenomenelor specifice iernii.
Persoanele din zonele critice au fost avertizate
Administratia Nationala Apele Romane a identificat, delimitat si pozitionat pe harta zonele critice unde pot aparea probleme in asigurarea scurgerii – poduri de gheata, aglomerari de blocuri de gheata, sloiuri, zai, zapor. A fost stabilit, de asemenea, personalul de supraveghere si interventie si persoanele responsabile cu coordonarea activitatii pe fiecare zona de risc. Au fost avertizate consiliile locale din zonele potentiale de risc la fenomene periculoase de iarna.
Un obiectiv prioritar in acest moment este identificarea proprietarilor de constructii aflate in albiile majore ale cursurilor de apa si notificarea acestora asupra pericolului la care se expun. Administratia Nationala Apele Romane va interveni pe linga consiliile locale din zonele respective pentru verificarea autorizatiilor de constructie si aplicarea legislatiei in vigoare pentru constructiile aflate in zonele inundabile.
Monitorizare permanenta a zonelor critice
In cadrul acestui program, se va realiza monitorizarea permanenta a zonelor critice, materialele si echipamentele de supraveghere si interventie fiind asigurate. Directiile Bazinale trimit rapoarte zilnice de informare catre Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, prin Dispeceratul National. Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor realizeaza, in baza informatiilor transmise din teritoriu, harti la nivel national cu evolutia zilnica a nivelurilor de apa si prognoza acestora, tinind cont de influenta fenomenelor de iarna. Din monitorizarile centralizate rezulta ca nu exista situatii periculoase in prezent.
Pentru asigurarea interventiilor comune (explozii controlate, indepartarea ghetii, asigurarea sectiunilor minime de scurgere a apei etc.), s-a stabilit o comunicare permanenta intre Administratia Nationala Apele Romane si comisiile judetene de aparare impotriva dezastrelor – Protectia Civila.
Statistica sumbra pentru anul 2002
In 2002 au fost inregistrate o serie de pagube produse de inundatii si fenomene meteorologice periculoase. In total, pagubele au insumat 2.245,2 miliarde de lei, fiind afectate 30 de judete si 647 de localitati. Au decedat 15 persoane si au fost distruse peste 9.000 de gospodarii. In 2002, au fost compromise 66.390 de hectare de teren agricol si 22.615 hectare de padure. De asemenea, au fost afectate partial sau total 1.971 de poduri si podete, 276 de constructii hidrotehnice si peste zece kilometri de drum national.
Ce spun hidrologii
Prognoza hidrologica arata ca in perioada imediat urmatoare debitele pe riuri vor fi in scadere usoara, exceptind cursurile inferioare ale Crisului, Muresului si Timisului, pe care se vor mai produce mici cresteri. Debitele se vor situa intre 30 -80% din valorile normale lunare pe majoritatea riurilor. Debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias-n.r.) va fi in scadere (2.500 mc/s), situindu-se sub media multianuala lunara (5.200 mc/s). Debitele vor fi in crestere usoara pe sectorul Gruia-Calafat si in scadere pe sectorul Bechet -Tulcea.
Rezervele de apa existente in principalele lacuri de acumulare insumeaza un volum total de aproximativ 2.600 de milioane de metri cubi, ceea ce corespunde unui coeficient mediu de umplere de 63%, mai mic decit in aceeasi perioada a anului 2002, cind coeficientul de umplere era 83%.