Hyperion 2 promovează Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021. Unul dintre cei mai mari investitori din ţară a decis să sprijine proiectul Craiova 2021 şi cultura într-un mod inedit. De la sfârşitul lunii august, al doilea tren electric românesc va circula pe cea mai tranzitată rută turistică din ţară făcând reclamă Craiovei, în contextul candidaturii acesteia pentru titlul de capitală europeană a culturii. Pentru prima oară, un tren din România se transformă într-o sală de lectură … pe şine.
Hyperion 2, rama electrică bisistem a celor de la Softronic, se află în probe și, cât de curând, se va afla în circulație pe ruta Craiova-București-Brașov. Ca o noutate, Hyperion 2 promovează Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021, printr-o modalitate cu impact maxim pentru publicul din toată ţara, dar şi pentru turiştii străini care aleg să călătorească cu trenul între oraşele Craiova, Bucureşti şi Braşov. În exterior, trenul este branduit cu imagini spectaculoase din Craiova sub sigla proiectului Craiova 2021, iar în interior călătorii pot afla mai multe despre proiect şi evenimentele culturale ale Craiovei din materialele de promovare sau se pot relaxa citind una dintre cărţile puse la dispoziţie de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”. ”Mulţumim investitorilor de la Softronic că sunt alături de noi în această competiţie şi ne asigură, astfel, o reclamă nesperată a proiectului Craiova Capitală Culturală Europeană. Sperăm ca, de anul viitor, trenul să străbată şi alte ţări din Uniunea Europeană, pentru că este un brand de succes al întregii Românii, nu doar al Craiovei sau Olteniei. Cu acest prilej, demonstrăm că nu numai instituţiile administraţiei şi cele de cultură sprijină Craiova, ci şi mediul economic”, a punctat Lia Olguța Vasilescu, primarul Municipiului Craiova.
Având un design interior ultramodern, dotări la nivel european, dar şi cele mai bune preţuri din România, Hyperion 2 nu va fi un simplu mijloc de transport persoane pe calea ferată. Călătorii care aleg trenul de mare viteză Hyperion vor fi întâmpinați de cărți puse la dispoziție de către Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, cărți care să le fie o bună companie până la destinație. Trenul Hyperion poate deveni, pentru câteva ore, o sală de lectură inedită, de mare viteză, pe roți, unde călătorii se pot bucura și de un drum parcurs către lumea cărților. „Îmi doresc ca prin acest proiect, Books on tracks / Cărți pe șine, să popularizăm autorii și cărțile tipărite în orașul nostru. În acest proiect nu suntem singuri. Alături de Asociația Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021, se vor afla principalii colaboratori ai Bibliotecii noastre: editori, tipografi și scriitori care vor dona cărți pentru a-și demonstra și ei, dacă mai era nevoie, sprijinul necondiționat în obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Călătorii vor putea lectura romane, cărți de poezie și teatru tipărite cu sprijinul și sub egida Bibliotecii Aman.
Pozele din exteriorul trenului Hyperion 2 sunt realizate de artistul fotograf craiovean Bogdan Dănescu, iar cheltuielile de colantare au fost suportate în întregime de firma Softronic.
Hyperion este primul tren cu podea joasă din România, având costuri de exploatare şi mentenanţă scăzute, fiabilitate şi flexibilitate. Este compus din patru vagoane cu design interior ultramodern şi dotări la nivel european. Beneficiază de facilităţi de acces şi transport pentru persoane cu dizabilităţi. Trenul Hyperion este dotat cu climatizare, suspensie cu perne de aer, wifi integrat şi scaune ergonomice.