Bancile romanesti vor fi obligate sa acorde bonusuri clientilor care decid sa achite in avans creditele contractate pentru achizitionarea de bunuri de larg consum. Parlamentul a aprobat recent un proiect de act normativ care da posibilitatea clientilor sa nu mai plateasca actualele comisioane de penalizare percepute de banci in cazul platilor anticipate pentru produsele cumparate in rate. Decizia legislativului a nemultumit bancile comerciale autohtone, care au acuzat ca, in felul acesta, nu-si mai pot respecta planurile de afaceri pe baza carora si-au intemeiat strategia de piata.
Explozia creditelor de consum pentru achizitionarea echipamentelor de uz casnic a determinat o crestere fulminanta a sumelor aruncate in piata de catre bancile creditoare. Atit de mult a crescut procentul celor care s-au imprumutat la banca pentru a-si cumpara frigidere si televizoare, incit banca centrala a spus la un moment dat stop. A introdus conditii dure de creditare in speranta ca deficitul comercial nu va atinge cote astronomice. Foarte bine, cumparati, pare sa fi spus Banca Nationala, dar cumparati produse romanesti, pentru ca altfel trebuie sa apelam la importuri. Ar fi cumparat oamenii si produse autohtone, dar cine sa le produca? La momentul respectiv, bancile comerciale au criticat decizia bancii centrale si au ripostat oferind populatiei credite in conditii mult mai avantajoase. Acum insa contesta dreptul oferit populatiei de a nu mai plati comisioane de penalizare daca plateste mai devreme creditul luat. Pozitia rigida a bancilor nu este inteleasa insa de populatie. „Eu mi-am cumparat un televizor si un calculator pentru baiatul meu cu credit de la banca pe patru ani. Am reusit sa economisesc niste bani si vreau sa platesc totul ca sa scap de rate. Numai ca functionarii de acolo mi-au spus ca trebuie sa platesc un comision de penalizare de unu la suta. Nu inteleg de ce ma penalizeaza cind eu le dau banii mai repede“, a spus nervoasa Maria Covrig, contabila la o firma din Craiova. Nu aceeasi perceptie o au si bancile. „Comisionul pe care il luam noi variaza intre unu si 2,5%, in functie de banca si se aplica doar la valoarea reziduala, adica la suma ramasa de plata. Populatia si parlamentul trebuie sa inteleaga ca acest credit este un plasament care are si el anumite termene. Daca ni se returneaza in avans creditele, nu mai putem onora depozitele populatiei. Trebuie sa avem si noi o certitudine. Practic, investim in clienti pe baza unui plan de afaceri, in care stabilim veniturile si cheltuielile. Daca oamenii platesc mai devreme, ne dau planurile peste cap. Daca decizia parlamentului va intra in vigoare, bancile vor fi nevoite sa includa in dobinda la credit si comisionul care va disparea“, a declarat pentru Gazeta de Sud, sub protectia anonimatului, seful Departamentului de analiza financiara din cadrul unei banci cu sucursala in Craiova.
Conform spuselor sale, bancile sint ingrijorate ca le va scadea profitul, desi la ora actuala ecartul intre dobinzile oferite la depozite si cele pentru credite este de zece procente. Diferenta dintre cele doua tipuri de plasamente se face pe baza unui nivel minim de profitabilitate, la care bancile nu vor sa renunte cu nici un chip. Cum bonusul anticipat care se va acorda este in jur de unu la suta, pierderea bancilor nu pare atit de mare, cum lasa ele sa se inteleaga.