Deşi sunt şomeri aflaţi în căutarea unui loc de muncă, absolvenţii care îşi continuă studiile nu beneficiază de indemnizaţie, chiar dacă forma aleasă este seral sau învăţământ la distanţă.
OLT. Absolvenţii şcolilor de arte şi meserii, ai liceelor, şcolilor postliceale şi cei ai facultăţilor sunt în plină perioadă de înregistrare în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Olt. Pentru a putea beneficia de indemnizaţia de şomaj, ei au obligaţia să-şi depună dosarul în termen de cel mult 60 de zile de la data de 1 a lunii următoare celei în care au absolvit studiile. Cele 60 de zile se contabilizează în funcţie de momentul încheierii cursurilor, pentru absolvenţii care nu au susţinut sau nu au promovat bacalaureatul ori lucrarea de licenţă, şi în funcţie de data promovării examenului, în cazul în care se anexează la dosar diploma de bacalaureat sau de cea de licenţă.
Legea nu face diferenţe
La agenţia din Slatina s-au prezentat deja 65 de absolvenţi, iar la Caracal, 36, însă cele mai multe dosare sunt aşteptate, pentru a nu se depăşi termenul legal, până la 1 septembrie, pentru cei care nu promovează examenele de sfârşit de ciclu de învăţământ. Termenul de înscriere se prelungeşte în funcţie de data promovării examenelor, pentru ceilalţi absolvenţi.
Indiferent dacă se înregistrează în termen sau nu, nu vor beneficia de indemnizaţia de şomaj absolvenţii unui ciclu de învăţământ care, deşi se află în căutarea unui loc de muncă, hotărăsc să-şi continue studiile. „Legea nu face diferenţierea între absolvenţii şcolilor de arte şi meserii sau cei de liceu care urmează mai departe cursurile ori facultatea la zi şi cei care aleg forme de învăţământ seral sau la distanţă, pentru a-şi putea căuta un loc de muncă“, a declarat directorul AJOFM Olt, Cristinel Cârloganu.
Avantajele înregistrării în termen în baza de date sunt imediate, dar şi la un an de la încadrare, când absolventul va primi diferenţa pe care ar fi încasat-o în cazul în care nu şi-ar fi găsit un loc de muncă. Tot pentru absolvenţi se acordă, suplimentar: prima de încadrare (două salarii minime brute pe ţară) – dacă se încadrează la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliul stabil; prima de instalare (şapte salarii minime brute pe ţară) – dacă se încadrează în altă localitate şi îşi schimbă domiciliul; prima de încadrare – un salariu de bază minim brut pe ţară în vigoare la data angajării.
Avantajele angajatorilor
Angajatorii care, în schimb, încadrează pe perioadă nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ şi îi menţin în activitate cel puţin doi ani, indiferent că aceştia sunt şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni: un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau şcolii de arte şi meserii; 1,2 salarii pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau postliceal; 1,5 salarii pentru absolvenţii de învăţământ superior.