36.8 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateProiect al CSM: În faza urmăririi penale, presa poate primi informaţii doar când există suspect

Proiect al CSM: În faza urmăririi penale, presa poate primi informaţii doar când există suspect

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat astăzi publicităţii „Proiectul de modificare şi completare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media”, în care se arată, printre altele, că „presa va putea primi informaţii comunicate de instituţiile de anchetă despre o cauză, în faza urmăririi penale, doar atunci când în dosar există suspect, iar în mod excepţional dacă fapta ce face obiectul dosarului prezintă un grad de pericol social ridicat sau poate ajuta ancheta”. Potrivit reprezentanţilor CSM, citaţi de Mediafax.ro, obiectivul acestui ghid îl constituie „asigurarea unei comunicări publice predictibile, coerente şi unitare care să faciliteze accesul publicului, prin intermediul presei, la informaţiile de interes public”.

La capitolul Obiective, CSM arată că instanţele şi parchetele trebuie să permită reprezentanţilor mass-media să îşi îndeplinească rolul de informare a opiniei publice. „Acestor instituţii le revine, totodată, obligaţia ca, în cadrul activităţilor prin care se realizează comunicarea cu mass-media asupra problemelor de interes public din activitatea instanţelor şi parchetelor, să vegheze să nu fie încălcate alte drepturi recunoscute de legislaţia internă şi internaţională precum protecţia vieţii private şi de familie, prezumţia de nevinovăţie, imparţialitatea actului de justiţie sau altele”.

Ghidul reglementează modul de comunicare al instituţiilor judiciare cu mass-media raportat şi la prevederile noilor coduri Penal şi de Procedură penală şi arată că, în faza urmăririi penale, presa va putea primi informaţii comunicate de instituţiile de anchetă despre o cauză doar atunci când în dosar există suspect. Astfel, în secţiunea „Reguli aplicabile în faza de urmărire penală”, la articolul 25, se arată: „Comunicarea de informaţii privind stadiul actelor de cercetare reprezentanţilor mass-media poate fi făcută numai după ce există suspect în cauză. În mod excepţional, dacă fapta ce formează obiectul dosarului penal prezintă un grad de pericol social ridicat sau justifică un interes deosebit pentru public pot fi comunicate informaţii despre începerea urmăririi penale cu privire la faptă şi măsurile dispuse în cauză în vederea identificării făptuitorului sau pentru strângerea probelor, cu excepţia situaţiei în care prin transmiterea acestor informaţii s-ar periclita rezultatul anchetei”.

Potrivit aceluiaşi document, publicat şi pe pagina oficială a instituţiei, filmarea video a completului de judecată, a unor etape din proces, a martorilor, inculpaţilor sau a altor momente din proces se va putea face doar cu acordul completului de judecată şi cu acordul părţilor menţionate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS