25.5 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePasajul de la Ciochiuţa, născut în chinuri după 20 de ani

Pasajul de la Ciochiuţa, născut în chinuri după 20 de ani

După 20 de ani de la începerea lucrărilor, pasajul peste calea ferată de la Ciochiuţa din judeţul Mehedinţi a fost în sfârşit realizat. Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi va face astăzi o primă recepţie în cadru restrâns, urmând ca peste aproximativ o săptămână obiectivul să fie recepţionat definitiv.

Scheletul de beton de la Ciochiuţa, mâncat de vreme timp de douăzeci de ani, s-a transformat în ultimul an în pasaj ce va fi dat în folosinţă în scurt timp. Lucrarea a costat 3,2 milioane de euro, bani care au venit din fonduri ISPA, la care s-a adăugat confinanţarea de 25% de la stat. „Pasajul peste calea ferată este legat cu podul peste pârâul Huşniţa. Are o lungime de 323 de metri, iar circulaţia se realizează pe două benzi.
După recepţia restrânsă, vom vedea dacă poate fi făcută şi recepţia finală“, au spus reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova. Dacă pasajul a devenit în final o poveste de succes, Drumul Naţional 6, în zona localităţii Ciochiuţa, încă poartă urmele neputinţei firmei greceşti Proodeftiki. Din cauza blocajului financiar, constructorul grec a dat faliment şi a lăsat statul român cu ochii în soare şi drumul distrus pe alocuri. „Grecii au lucrat pe toată lungimea drumului de 30 de kilometri de la Butoieşti la Ciochiuţa, dar pentru că au dat faliment, Compania le-a reziliat contractul, iar acum trebuie să refacă totul“, au mai spus reprezentanţii DRDP Craiova. Într-un interviu acordat recent GdS, directorul Direcţiei, Ştefan Stoica, spunea că licitaţia pentru reabilitarea DN 6 va fi reluată. „Lucrările la drum au început acum şase ani şi a trebuit să facem expertiză, deoarece contractul iniţial a fost reziliat în 2008. Undeva la finalul toamnei ar trebui să avem un constructor pentru drum“, spunea Stoica.

Povestea pe scurt a falimentului

Reabilitarea pasajului şi a drumului Filiaşi – Ciochiuţa le-a scos peri albi oficialilor români. Constructorul care a câştigat licitaţia a fost firma greacă Proodeftiki. Din cauza schimbărilor în managementul firmei şi a diminuării personalului şi a numărului de echipamente de pe şantier, grecii au început să tragă de timp. În octombrie 2005, Compania de Drumuri a încercat să rezilieze contractul. Nervoşi, grecii s-au adresat Comisiei de Adjudecare a Disputelor, care le-a dat câştig de cauză, iar CNADNR a fost obligată să semneze un acord cu Proodeftiki în care termenul de finalizare a lucrărilor era prelungit până în noiembrie 2006. Degeaba, însă.
Compania le-a cerut apoi grecilor să dea bătaie pe şantier şi, văzând că lucrurile încep să se mişte, la sfârşitul anului, a semnat un nou acord, prin care termenul de finalizare a reabilitării drumului sărea până în iulie 2007.
Când a venit sorocul, grecii executaseră doar 68% din lucrările prevăzute în contract. Asta nu i-a împiedicat să fie nemulţumiţi. Aceştia au pus condiţii CNADNR pentru continuarea lucrărilor, cerând mărirea preţului la materialele de construcţie, plata a 550.000 de euro compensare pentru creşterea preţurilor, plus 1,5 milioane de euro ca urmare a unei reclamaţii a constructorului. În plus, grecii voiau să renunţe CNADNR la aplicarea penalităţilor de întârziere. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, tot grecii au fost cei care au cerut rezilierea contractului pe 13 iulie 2007, lucru pe care l-au şi făcut două săptămâni mai târziu. La fel a procedat şi Compania de Străzi, astfel că, pe 16 august, cele două părţi au încheiat socotelile.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII