19.8 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateANAF „privatizeaza“ Serviciul de executare silita

ANAF „privatizeaza“ Serviciul de executare silita

• Datoriile persoanelor fizice si ale societatilor comerciale vor fi recuperate, incepind din acest an, de firme particulare • Finantele doljene au lucrat pina in 2003 cu asa-zisii „remizieri“, care primeau un comision de 7% din sumele incasate


Pentru ca nu mai face fata volumului mare de datorii pe care le are de recuperat de la restantieri, Agentia Nationala de Administrare Fiscala intentioneaza sa externalizeze Serviciul de executare silita catre firme particulare, fapt care ar trebui sa creasca substantial rata incasarilor la buget. In felul acesta, functionarii directiilor generale de finante publice judetene vor scapa de chinul alergaturilor din poarta in poarta in incercarea de a-i convinge pe contribuabili, persoane fizice sau juridice, sa bage mina adinc in buzunar pentru plata restantelor. Preconizata actiune a ANAF va schimba mentalitatea celor care s-au obisnuit sa acumuleze, ani de zile, datorii catre buget, acest lucru ducind, in cele din urma, la o disciplinare a agentilor economici care trebuie sa se adapteze conditiilor concurentiale ale economiei de piata. Aflat momentan in stare de proiect, actul normativ al ANAF va prevedea ca datoriile firmelor si persoanelor fizice sa fie grupate pe pachete care vor fi scoase apoi la licitatie in favoarea firmelor specializate. „Firmele in cauza preiau pachetele de creante de la mai multe firme, pe care le vor recupera apoi in instanta“, a declarat pentru GdS purtatorul de cuvint al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Dorin Tiganas. Conform spuselor sale, pachetele respective vor fi grupate in functie de marimea datoriilor si nu de specificul firmelor restantiere, acesta precizind ca la ora actuala exista societati comerciale capabile sa preia aceasta sarcina. Pentru a maximiza profiturile, cistigatoare a licitatiei va fi aleasa societatea care va cere cel mai mic comision pentru serviciile prestate. Practic, restantierii se vor trezi in curind la poarta nu cu reprezentantul administratiei fiscale, pe care il puteau imbuna cu un suc sau cu o vorba buna, ci cu angajati ai unei firme private, hotariti sa nu plece pina nu recupereaza sumele restante, mai ales ca acestia isi vor lua salariul din ceea ce incaseaza.


Finantele doljene au lucrat cu „recuperatorii“ pina in 2003


Scoaterea la licitatie a Serviciului de executare silita comporta insa unele probleme legate de secretul fiscal. Firmele delegate de fisc vor avea acces neingradit la situatia financiara a firmei sau persoanei in cauza, existind riscul ca acestea sa foloseasca datele respective si in alte scopuri decit cele oficiale. Purtatorul de cuvint al ANAF nu crede insa ca se va ajunge la situatii de genul acesta. „Informatiile referitoare la bilantul contabil sau la indicatorii financiari ai unei firme sint publicate si pe site-ul Ministerului Finantelor, deci nu sint secret fiscal. Oricum, in actul normativ vor fi prevazute articole care sa previna folosirea acestor informatii in alte scopuri decit cele legate de recuperarea datoriilor“, a precizat Tiganas. Demersul ANAF nu este o premiera in domeniu, Finantele lucrind ani buni cu diversi „recuperatori“, carora le plateau comision in functie de sumele incasate. De exemplu, DGFP Dolj a lucrat pina in 2003 cu asa-numitii „remizieri“, care primeau un comision de 7% din incasari. Surse din cadrul institutiei au precizat ca „recuperatorii“ erau foarte constiinciosi, o parte dintre ei cistigind bani frumosi din aceasta activitate. Succesul actiunii din urma cu citiva ani s-a datorat faptului ca persoanele angajate erau selectate pe sprinceana, adica trebuia sa aiba studii de specialitate, sa aiba cazierul curat si sa prezinte garantii materiale. Daca nu ar fi venit, in 2003, noul cod al muncii, care a pus capat contractelor de prestari servicii, poate ca si astazi Finantele doljene ar fi lucrat cu respectivii remizieri, si, de ce nu, poate ar fi recuperat o parte insemnata din restantele la buget ale persoanelor fizice. Astfel, DGFP va trebui sa astepte ca actul normativ conceput de ANAF sa fie aprobat de Parlament, inainte de a-l pune in practica, ceea ce se va intimpla in cursul acestui an, dupa cum reiese din spusele purtatorului de cuvint al agentiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS