Mai mult de jumatate din unitatile de invatamint din judetul Mehedinti nu au obtinut autorizatie sanitara de functionare, in pragul inceperii anului scolar. Din cele 528 de unitati de invatamint existente in Mehedinti, doar 247 au reusit sa obtina de la Directia de Sanatate Publica autorizatia sanitara de functionare. Pentru acordarea acesteia este necesar ca unitatea de invatamint sa indeplineasca o serie de conditii, respectiv: alimentare cu apa si conditii de potabilitate a acesteia, iluminat, grupuri sanitare, realizarea parametrilor de microclimat, precum caldura si aer in spatiul de invatamint.
Conducerile a 106 dintre scolile care nu au inca autorizatia sanitara fac in continuare demersurile necesare pentru obtinerea acesteia. Mai sint unitati de invatamint, mai ales in mediul rural, pentru care nu vor putea fi obtinute autorizatii sanitare de functionare din cauza potabilitatii apei.
„In mediul rural, potabilitatea apei este redusa. Fie ca apa contine, din punct de vedere chimic, nitrati, nitriti sau amoniac, fie ca are o incarcatura microbiologica peste limitele stas permise. Noi am mai curatat unele fintini si astfel au fost imbunatatite conditiile biologice, dar cele chimice sint aceleasi pentru ca este vorba de pinza de apa freatica din zona. Din aceasta cauza, Directia de Sanatate Publica nu permite eliberarea autorizatiei sanitare de functionare“, a spus Lucian Capitanescu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti. In anul scolar 2003 – 2004 au fost reabilitate prin Banca Mondiala 16 unitati de invatamint, dintre care14 au fost construite din nou. In ceea ce priveste reparatiile si igienizarile executate la scoli, inspectorul general scolar arata ca a fost surpins sa constate ca unele scoli din mediul rural arata mai bine decit cele din orase: „98% din scolile mehedintene incep anul in conditii bune, care permit desfasurarea procesului de invatamint. La unele lucrari de reabilitare a contribuit si comunitatea locala, cadrele didactice, dar si parintii elevilor. Comunitatea locala a alocat pentru reparatiile curente ale scolilor peste 16 miliarde de lei. Se mai lucreaza inca la Scolile de la Balta Verde si Gogosu, unde lucrarile de reparatii si igienizari au inceput tirziu“.
A scazut numarul copiilor care merg la scoala
In judetul Mehedinti a scazut numarul copiilor care urmeaza o forma de invatamint. In anul scolar 2004-2005, comparativ cu anul trecut, sint cu aproximativ 4.000 de elevi mai putin. „Este primul an de declin al populatiei scolare. Anul trecut am avut 55.537 de elevi, iar anul acesta avem 51.841. Acest lucru a dus si la reducerea personalului didactic, mai ales la catedrele de matematica, fizica si chimie“, a spus Lucian Capitanescu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti.