30.1 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateInchiderea orfelinatelor, o „nuca“ prea tare pentru autoritatile din Olt

Inchiderea orfelinatelor, o „nuca“ prea tare pentru autoritatile din Olt

Desfiintarea orfelinatelor, cunoscute in prezent sub numele de centre de plasament, decurge mai greu decit s-ar fi asteptat autoritatile. In judetul Olt, dintre cele noua asemenea asezaminte, numai pentru unul s-a reusit demararea procedurilor de desfiintare. Este vorba despre Centrul de Plasament „Prichindel“ din Slatina. Sapte copii au fost gazduiti in casute de tip familial dupa desfiintarea centrului. Conducerea Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPDC) Olt asteapta unda verde din partea forurilor comunitare, cu ajutorul carora sint initiate astfel de operatiuni, pentru a incepe actiunile similare si la Centrul de Plasament „Zorile“ din Slatina. Costul inchiderii centrului a fost estimat in proiectul depus pe programul PHARE la suma de 402.000 de euro.

„In prezent, avem in proiect inchiderea a doua centre de plasament, iar alte trei proiecte au fost depuse in acelasi sens la inceputul lunii. Speram sa primeasca aviz favorabil si sa putem incepe actiunile de inchidere. Dupa «Prichindel» si «Zorile», cred ca urmatorul centru de plasament pe care il vom inchide va fi «Sf. Ioachim si Ana» din Slatina“, a declarat Luminita Tudora, directoarea DPDC Olt.

Centrele de plasament propuse de DPDC pentru a fi inchise sint „Speranta“ din Slatina, „Optimistii“ si „Sf. Elisabeta“ din Caracal. Toate trei au fost cuprinse in proiectele depuse de institutia mentionata la inceputul acestei luni in cadrul unui program cu fonduri PHARE. Actiunile de inchidere a celor trei centre au valori de peste 400.000 de euro, respectiv: 419.700 de euro -„Optimistii“, 427.000 de euro -„Speranta“ si 597.600 de euro – „Sf. Elisabeta“.

Cei mai multi copii vor pleca de la „Optimistii“, unde numai in prezent sint institutionalizati 116 micuti. Alti 100 de copii cu virste cuprinse intre citeva luni si 17 de ani vor fi incredintati spre ingrijire dupa inchiderea Centrului „Speranta“, in vreme ce de la „Sf. Elisabeta“ vor fi incredintati asistentilor personali 54 de copii. In afara de mersul greoi al lucrurilor in ceea ce priveste traseul obtinerii aprobarilor, autoritatile cu responsabilitati in domeniu se confrunta si cu alte probleme. Se pare ca pina in prezent copiii care ar urma sa ajunga in asa-zisele casute de tip familial nu-si cunosc inca soarta, deoarece persoanele care ar trebui sa aiba grija de ei au refuzat o astfel de sarcina. Luminita Tudora a recunoscut ca institutia pe care o coordoneaza se confrunta cu probleme serioase in privinta recrutarii de asistenti maternali in Slatina si in restul judetului, care sa ia in plasament copii.

„Noi nu putem demara procedurile de inchidere a unui centru de plasament pina nu avem certitudinea ca toti copiii vor ajunge pe miini sigure. O asemenea certitudine o primim sau ar trebui sa o primim din partea asistentilor maternali. Acestia primesc lunar pentru fiecare copil pe care accepta sa-l ingrijeasca la domiciliul lor citeva milioane, la care se adauga alocatie de hrana, o alocatie de plasament etc. Totul depinde de starea de sanatate a copilului, pentru ca sumele difera de la un copil sanatos clinic la unul care are un handicap. In acest caz, suma primita de asistent este mai mare, fiind pe masura ingrijirii pe care o necesita. Din pacate, numarul persoanelor care solicita sa aiba grija de un copil dintr-un centru de plasament este foarte redus“, a spus Tudora, care a mai precizat ca, dintre toti, cei mai vitregiti sint copiii cu handicap. Deocamdata, pe statele de plata al DPDC Olt sint 240 de asistenti maternali care au in ingrijire 303 copii, care au intre citeva luni si 17 ani.

DPDC Olt nu gaseste nici apartamente pe care sa le cumpere si sa le amenajeze corespunzator. Aceasta si din cauza ca apartamentele cu pricina trebuie sa aiba neaparat patru camere si sa fie amplasate la parterul blocurilor. Din acest motiv, 41 de copii cu handicap de gradele I-III asteapta in centrele de plasament pina cind autoritatile vor avea unde sa-i duca. In afara de acestia, in centrele de plasament din judet, mai sint institutionalizati 707 copii, cu virste cuprinse intre trei si 20 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS