Proiectul la nivel national privind construirea de locuinte sociale nu a inclus, in acest an, si Craiova. Conform Legii nr. 114/1996, statul sprijina construirea lor prin transferuri de la bugetul de stat, stabilite cu aceasta destinatie, anual, prin intermediul Legii bugetului de stat. La Directia de Patrimoniu si Gospodarie Comunala, din cadul primariei, craiovenii isi depun insa in continuare actele, in speranta ca poate vor avea noroc pentru obtinerea unei case, de la stat. Desi sint avertizati ca anul acesta nu vor putea sa beneficieze de ele, oamenii nu cedeaza, inghesuindu-se sa isi intocmeasca dosarele. „Am dat in jur de 500.000 de lei ca sa iau tot ce mi-au cerut cei de la primarie. Am auzit ca nu vor construi case pina la sfirsitul lui 2004, dar cel putin sa stiu ca sint acolo, la ei, in calculator. Cind s-or face, bine! Dar macar sa am o sansa. Am fost si la primar ca poate m-o ajuta cu ceva, dar mi-a zis clar ca anul asta nu se poate“, a spus una dintre femei, care statea pentru a isi depune dosarul. Spre deosebire de anul trecut, cererea a scazut insa semnificativ in Craiova. Cei care si-au depus dosarele vor afla in luna noiembrie ce loc ocupa pe listele pe baza carora vor fi repartizati in locuinte, cind acestea isi vor face „aparitia“. „Nu se vor construi anul acesta locuinte sociale. Avem disponibilitati doar pentru locuinte ANL. Daca insa exista situatii exceptionale, pentru cei care au nevoie disperata, daca avem posibilitatea, in functie de lista de prioritati, putem sa le satisfacem nevoile“, a declarat Sorin Iordache, viceprimarul Craiovei.
Chiria pentru locuintele sociale, insignifianta
O alta modificare care „i-a afectat“ pe viitorii chiriasi se refera la cresterea venitului maxim pe care il pot avea acestia pentru a avea acces la locuinte sociale, de la 2.960.000 lei pe luna, anul trecut, la 3.520.000 lei pe luna, in 2004. In baza Hotaririi de Guvern nr. 496/2004, incepind cu acest an, cei care doresc obtinerea unei locuinte nu trebuie sa depaseasca noul plafon stabilit. In caz contrar, ei nu sint exclusi din baza de data, fiind doar transferati pentru alt gen de locuinte.
Avantajul oferit de acest tip de locuinte se refera la faptul ca legea nu a impus nici o limita de virsta, pentru cei care opteaza pentru ele. In prezent, in Craiova exista 180 de locuinte sociale, situate in cartierele Craiovita Noua si Calea Severinului. Chiria care trebuie achitata variaza in functie de numarul de camere, in jurul sumei de 200 de mii de lei, fiind stabilita de catre stat.
„Stau de un an intr-un apartament cu doua camere. Chiria este mica, dar si conditiile lasa de dorit. Contractul este pe numele fratelui meu, deoarece eu am avut o casa si am vindut-o in 1997. Oricum, aici conditiile sint pe masura banilor pe care ii dam“, a continuat o alta craioveanca.
Conform art. 48, din Legea nr.114/1996, nu pot beneficia de locuinte sociale persoanele sau familiile care detin in proprietate o locuinta, au instrainat una dupa 1 ianuarie 1990, au beneficiat de sprijinul statului in credite si executie pentru realizarea unei locuinte sau detin, in calitate de chirias, alta. Locuintele sociale realizate potrivit legii amintite nu pot fi nici vindute.
Din fericire, pina in prezent craiovenii au respectat contractele de inchiriere, nepricinuind „bataie de cap“ angajatilor primariei.