18.1 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii care nu iau masuri pentru combaterea omizilor vor fi amendati

Craiovenii care nu iau masuri pentru combaterea omizilor vor fi amendati

Zonele verzi din orasul Craiova sint invadate de citeva zile de omizi paroase. Copacii din parcuri, din curtile oamenilor si din Gradina Botanica sint in pericol de a fi distrusi de acesti daunatori. „De cel putin o saptamina nu mai stam linistiti in English Park. Daca stai pe banca ai toate sansele ca omizile paroase sa-ti cada in par. Au invadat arborii, s-au format adevarate pinze create de omizi. Sint dezgustatoare, iar in parcul din fata primariei arborii sint invadati. Si in cartiere am auzit ca este aceeasi situatie. Am cunostinte care locuiesc la casa in zona garii si s-au plins de omizile care le-au distrus copacii“, a spus Veronica Istrat, pensionara.

Peste 178 de milioane alocate pentru distrugerea omizii paroase

Reprezentantii Directiei Fitosanitare Dolj declara insa ca situatia este sub control si ca in citeva zile omizile paroase vor fi distruse. Dezinsectia a inceput pe 10 august. „Este vorba despre a doua generatie de omizi paroase. Am pus la dispozitia tuturor consiliilor locale din Dolj produse pentru dezinsectia zonelor unde daunatorul depaseste pragul economic de daunare (p.e.d.). Am luat la cunostinta despre zona Brestei-Gradina Botanica, zona garii etc. Prin Ordinul nr. 101/2004 am avut produse repartizate pentru combaterea omizii paroase pentru o suprafata de 2.884 de hectare. Angajati ai Primariei Craiova au luat legatura cu cei de la Regia Administrarii Domeniului Public si Fondului Locativ pentru inceperea tratamentului de combatere a omizilor. Pentru prestari servicii au fost alocate 62,5 milioane de lei (suma care presupune costurile imprastierii solutiei cu avionul), iar 116, 3 milioane au costat solutiile pentru stoparea omizilor“, a declarat Dorina Popa, sef compartiment Tehnic al Directiei Fitosanitare Dolj. Din suprafata propusa pentru dezinsectie, pina la aceasta data s-au tratat in Dolj doar 1.250 ha, dintre care 447 ha in oras, folosindu-se aviatia utilitara.

Solutiile pentru distrugerea omizilor, la indemina tuturor

Tratamentul pentru combaterea omizilor paroase se realizeaza obligatoriu doar pe aliniamente, spatii verzi, parcuri, lisiere. „Particularii sint obligati sa taie cuiburile de omizi si sa efectueze tratamente fitosanitare cu mijloace proprii. Conform Legii nr.85/1995, particularii pot fi oricind amendati daca nu respecta acest ordin. Este un tratament al carui pret este modic pentru orice cetatean. Un gram de solutie nu costa mai mult de 3.000 de lei si ajunge pentru zece litri de apa“, a precizat Dorina Popa.

Gheorghe Popescu, directorul Gradinii Botanice din Craiova, a declarat ca s-au format intr-adevar cuiburi de omizi, dar doar la arborii mai sensibili si ca nu exista un pericol.

Angajatii compartimentului Spatii Verzii apartinind Regiei Autonome de Administare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) au declarat ca au luat in vedere pericolul invaziei omizilor si ca se va face totul pentru stoparea ei. „Incepind de azi (ieri-n.r.) vom incepe dezinsectia pe bulevardul Carol, Paltinis, zona 1 Mai, apoi vom intra in toate gradinile publice din Craiova. De obicei, aceste omizi distrug in special artarul si dudul, mai putin nucul si stejarul. Situatia va fi imediat tinuta sub control“, a declarat Gheorghe Dumitrescu, sef adjunct Spatii Verzi din cadrul RAADPFL Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS