32.3 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinCheesecake cu căpşune

Cheesecake cu căpşune

Ingrediente:
Blat: 1 pachet de biscuiţi digestivi (150 g), 100 g unt, 50 g nuci
Umplutură: 300 g brânză dulce grasă, 300 g căpşune şi alte 200 g pentru decor, 150 g smântână slabă (12%), 150 g smântână pentru frişcă, 100 g zahăr, 1 pliculeţ gelatină, 1 albuş, zeama şi coaja de la o jumătate de lămâie.
Sos (opţional): 150 g căpşune, 1 linguriţă zahăr, zeama şi coaja de la jumătate de lămâie.
Mod de preparare:
Se mărunţesc biscuiţii şi nuca, apoi se topeşte untul. Se amestecă toate ingredientele bine, până când se omogenizează. Punem într-o formă cu pereţii detaşabili şi presăm astfel încât să obţinem un blat uniform. Dăm la frigider pentru 30 de minute – o oră, timp în care facem umplutura.
Spălăm căpşunele pentru umplutură, le curăţăm de codiţe şi le tăiem mărunt. Punem gelatina la dizolvat în 100 ml apă rece şi o lăsăm câteva minute să se umfle. Între timp, punem la încălzit smântâna de 12%. Luăm vasul cu smântână de pe foc şi turnăm în el gelatina, care se va dizolva imediat. Lăsăm să se răcorească şi pregătim brânza. Se foloseşte mixerul cu piciorul vertical pentru a pasa brânza dulce şi a obţine o consistenţă cremoasă. Adăugăm zahărul, coaja şi zeama de lămâie şi omogenizăm. Putem folosi în continuare mixerul ca să se dizolve zahărul cât mai mult.
Când compoziţia de smântână cu gelatină a ajuns la temperatura camerei, o adăugăm peste brânză şi amestecăm. Punem căpşunele tăiate şi batem smântâna pentru frişcă până se întăreşte. O adăugăm peste amestecul de brânză şi căpşune, iar la sfârşit încorporăm albuşul bătut spumă.
Turnăm umplutura peste blat şi dăm la frigider pentru cel puţin trei ore, până se întăreşte. Scoaterea cheesecakeului din tavă e o operaţiune puţin mai delicată, ca să nu se rupă nici umplutura, nici blatul. Aşa că, folosind un cuţit subţire, desprindem umplutura de pereţii vasului, pe care îi înlăturăm. Apoi, cu un cuţit mai lat, desprindem blatul şi mutăm cheesecakeul pe un platou.
Sosul se face amestecând toate ingredientele într-un vas şi îl folosim în momentul când servim prăjitura.
Se ornează prăjitura cu căpşune tăiate pe jumătate sau întregi. Pe fiecare felie putem adăuga 2 – 3 linguri de sos.
Menţiuni: Prăjitura se face cu o zi înainte de a fi servită pentru că trebuie să stea la frigider cel puţin vreo 3 – 4 ore ca să se întărească. Pentru ornat se folosesc căpşune proaspete şi tari, fără urme de lovituri, pentru că altfel îşi strică aspectul. Ar fi bine să ornaţi cu puţin timp înainte de a o servi, altfel căpşunele vor lăsa apă şi se vor usca.
Timp de preparare: câteva ore
Dificultate: redusă

www.reteteculinare.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII