Consumul moderat de vin poate reduce riscurile apariţiei bolii Alzheimer la persoanele de peste 75 de ani, se arată într-un studiu realizat recent de Universitatea Wake Forest din Winston Salem, din statul american Carolina de Nord, şi prezentat săptămâna trecută la Viena.
Cercetările au fost realizate pe un eşantion de 3.069 de persoane cu vârste de peste 75 de ani, care au fost supravegheate timp de şase ani şi rugate să îşi noteze cu exactitate consumul de alcool.
Ulterior, aceste persoane au fost împărţite în patru categorii: care nu beau alcool, care consumă între unul şi şapte pahare de alcool pe săptămână, care beau între opt şi 14 pahare pe săptămână, care depăşesc 14 pahare de alcool pe săptămână, a explicat Kaycee Sink, unul dintre autorii studiului.
După ce pacienţii au fost examinaţi la fiecare şase luni, s-a putut constata că la persoanele care se limitau la unul sau două pahare de alcool pe zi, în special vin, riscul apariţiei bolii Alzheimer era cu 37 la sută mai scăzut.
În schimb, la persoanele care prezentau tulburări minore ale memoriei şi care au consumat peste 14 pahare de alcool pe săptămână, riscul de Alzheimer era de două ori mai ridicat decât la persoanele care nu consumau deloc alcool.
Un alt studiu, prezentat de cercetătorii de la Centrul Medical din San Francisco, a aratat că, printre veteranii de război de peste 55 de ani, riscul de Alzheimer era de două ori mai ridicat decât printre cei care aveau deja tulburări posttraumatice.
Oamenii de ştiinţă, reuniţi la Viena, au avertizat că, odată cu creşterea speranţei de viaţă, 16,2 milioane de persoane vor fi afectate de această boală până în 2050, faţă de 7,1 milioane câte existau în 2000.
Medicamente pe bază de resveratrol
Un medicament care luptă împotriva bolii Alzheimer ar putea fi comercializat în farmacii în următorii ani, susţin oamenii de ştiinţă. Acesta conţine substanţe chimice care imită resveratrolul, compus găsit în struguri şi în vinul roşu, care scade nivelul peptidelor amyloid-beta, răspunzătoare de evoluţia maladiei.
Resveratrolul este un polifenol aflat în cantităţi mari în struguri, fructe de pădure şi alune. Cea mai ridicată concentraţie de resveratrol se găseşte în vinurile obţinute din strugurii Pinot Noir.
Una dintre caracteristicile maladiei Alzheimer este reprezentată de depunerea peptidelor amyloid-beta pe celule din creier. Oamenii de ştiinţă au tratat cu resveratrol celulele ce produc aceste peptide şi au monitorizat nivelul acestora în interiorul şi în exteriorul celulelor. Cercetătorii au descoperit că nivelul de amyloid-beta era mult mai mic în cazul celulelor tratate.
Totuşi, această descoperire nu implică faptul că strugurii sunt remediul maladiei Alzheimer, concentraţiile de resveratrol din fruct riscând să fie insuficiente pentru a obţine efectul necesar.
Boala Alzheimer afectează aproape jumătate din vârstnici
Această boală reprezintă cea mai frecventă cauză de demenţă a vârstei a treia şi cea mai importantă din grupul bolilor degenerative ale sistemului nervos central. Pentru mulţi pacienţi, tulburările de memorie devin supărătoare pe măsură ce îmbătrânesc. Aproximativ 40% dintre persoanele de peste 65 de ani prezintă alterări de memorie, asociate înaintării în vârstă, ceea ce reprezintă, de exemplu, în Statele Unite ale Americii, circa 16 milioane de oameni, dintre care 1% evoluează anual către demenţă.