35.1 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025

Rulade roşii

Ingrediente: 8 frunze mari de varză roşie, 650-750 g carne tocată (preferabil amestec porc-vită), 200-250 g ciuperci, 2-4 linguri smântână, 1-2 ouă, 1-2 felii pâine, fără coajă, mai veche de o zi, 2-4 linguri vin roşu sec (demisec), 1-1,5 pahar de supă de carne, 1-2 cuişoare, 3 linguri oţet de vin (2 linguri zeamă de lămâie), 1 lingură zahăr, 1 lingură făină, sare, piper alb măcinat, 4 1/2 linguri margarină.
Mod de preparare:
Se fierbe 1 l de apă cu 1 lingură de sare, 1/4 linguriţă piper, zahăr, cuişoare şi oţetul de vin (zeama de lămâie).
Se spală frunzele de varză, se taie nervurile mai groase, se introduc în apă şi se fierb cinci minute. Nu le lăsaţi mai mult pentru că riscaţi să se rupă. Se scot cu grijă şi se lasă să se zvânte. Între timp se pune pâinea la înmuiat, în apă.
Ciupercile spălate şi tăiate mărunt se călesc într-o crăticioară, în o lingură de margarină topită, apoi se adaugă câteva linguri de apă (1-2) şi se înăbuşă câteva minute. Se lasă să se răcească puţin şi se dau prin maşina de tocat carne.
Se stoarce bine pâinea şi se mărunţeşte. Se frământă carnea cu pâinea sfărâmată, oul şi smântâna. Se adaugă ciupercile şi se omogenizează. Se potriveşte, după gust, cu sare şi piper şi se împarte în opt.
Pe fiecare frunză de varză se repartizează o parte din amestecul cu carne şi se înfăşoară ca o sarma, închizând bine capetele.
Într-un vas termorezistent se pune restul de margarină, topită pe foc, se aşază ruladele, se toarnă supa peste ele, se acoperă vasul cu o folie de aluminiu, pentru ca varza să nu-şi schimbe prea mult culoarea, şi se dau la cuptor, timp de o oră, la temperatura de 180 de grade Celsius.
Între timp se desface făina în vin, iar spre sfârşitul perioadei de ţinut în cuptor, se toarnă în vas, se amestecă bine cu lichidul existent, cu grijă să nu rupem ruladele, şi se lasă fără folie să mai dea câteva clocote, până se leagă sosul.
Ruladele se servesc cu sosul roşu turnat peste ele.
Dificultate: medie
Timp de preparare: două ore
Menţiuni: Sunt deosebit de gustoase cu pâine proaspătă şi cu cartofi natur sau piure.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS