Dacă aţi terminat de preparat toate bucatele pentru masa de Ajun şi sunteţi gata şi cu trebăluitul prin casă, e timpul să vă ocupaţi puţin şi de decorarea mesei, dar şi a bradului. Înainte de a trece la fapte, ar fi totuşi indicat să mai trageţi cu ochiul la rândurile scrise de bunica în caietul de bucătărie.
Bradul
• Dacă nu-l puteţi cumpăra cu o zi înainte, ca să fie proaspăt, ţineţi-l pe balcon sau în pivniţă şi stropiţi-l cu apă pe crenguţe şi trunchi, în fiecare zi.
• Dacă e un brad cu rădăcină şi vreţi să-l replantaţi în grădină, puneţi-l într-un vas mare, umplut cu nisip umezit cu apă, astfel rădăcinile nu se vor usca. Vasul poate fi învelit cu hârtie aurită sau creponată.
Decoruri
• Puneţi din loc în loc pe ramuri funde roşii şi aurii, îi dau pomului o eleganţă deosebită.
• Fixaţi pe ramuri conuri de brad, legate cu funde verzi.
Masa
• Alegeţi o faţă de masă albă. Puneţi lângă fiecare tacâm o rămurică de brad legată cu un şiret roşu, de catifea sau mătase.
• Puneţi la mijlocul mesei trei sau patru sfeşnice mici, cu lumânări, precum şi un decor cumpărat din oraş (cu funde roşii şi globuri mici).
Bunele maniere (Dacă sunteţi gazde)
• Faceţi în aşa fel încât să terminaţi pregătirile cel puţin cu un sfert de oră înainte de a veni musafirii. Veţi fi mai relaxaţi.
• Când invitaţii sună la uşă, cel care le deschide e domnul. Doamna îi întâmpină ceva mai în spate, în antreu.
• Dacă invitaţii vă aduc un cadou, desfaceţi-l imediat, în prezenţa lor. Dacă sunt flori sau băuturi, puneţi-le la vedere, în încăperea unde e masa.
• La masă, prima se aşază gazda, apoi celelalte doamne, şi abia la final domnii.
• Dacă nu există o femeie de serviciu care serveşte la masă, după fiecare fel, cea care adună farfuriile este gazda. Ele nu trebuie puse una într-alta şi nici golite de mâncare într-una, ci duse la bucătărie, pe rând.
• Vinul se aduce la masă în carafă. Dacă există mai multe soiuri, cel mai bun va fi servit la urmă, alături de brânză. Vinul nu se dă niciodată lângă supă sau salată.