31.7 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de gospodării vor beneficia de programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”

Sute de gospodării vor beneficia de programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”

Sute de gospodării din Runcu, Gorj, vor beneficia de programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”.

Lucrările vor fi executate de către operatorul regional Aparegio Gorj, după ce a fost obținută o finanțare în valoare de 2,63 de milioane de lei. Lucrările vor fi demarate în această vară. Contractul propune realizarea de racorduri la canalizare pentru gospodăriile populației în satele Bâlta și Bâltișoara, din comuna Runcu. Racordurile vor acoperi doar 65% din potențialii utilizatori, respectiv utilizatorii eligibili prin sistemul de finanțare. Este vorba despre familii cu venituri modeste. Satele Bâlta și Bâltișoara din comuna Runcu dispun de sistem centralizat de canalizare și epurare ape uzate menajere compus din rețele de canalizare stradală și stație de epurare.

Varianta constructivă de realizare a investiției

Prin tema de proiectare se propune realizarea de racorduri individuale de canalizare din căminele de vizitare de pe traseul rețelei de canalizare până la limita de proprietate pentru un număr de 388 locuințe aflate în satele Bâlta și Bâltișoara din comuna Runcu.

Soluția propusă se compune în principiu din rețele de canalizare menajeră (conducte, teuri, coturi, piese de trecere) și cămine de racord amplasate la limita de proprietate în spațiul verde. Pentru preluarea utilizatorilor situați peste pârâul Bâlta se vor monta cămine de pompare pe racordul propriu-zis a unei gospodării sau mai multe, asigurând astfel circuitul apei menajere spre rețeaua de canalizare.

Apele uzate menajere preluate de la utilizatori vor tranzita prin rețelele de canalizare existente și vor fi tratate în stația de epurare existentă. Contractul va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență Investiția 3. Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețele de alimentare cu apă și/sau canalizare existente. Lucrările vor fi realizate în 18 luni.

Încă o rundă a programului

Este de amintit că Administrația Fondului pentru Mediu a hotărât deschiderea celei de-a treia runde de atragere de fonduri în cadrul Programului „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare” finanțat din PNRR în perioada 4 decembrie 2023, ora: 10.00 – 9 februarie 2024, ora: 23.59 sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare.

Măsura vizează sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branșare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare.

Solicitanții care au putut depune cereri de finanțare sunt: Operatorii de servicii de utilități publice/operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/apă uzată, astfel cum sunt definiți la art. 2 lit. g) și h) din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pe lângă celelalte criterii de eligibilitate aplicabile, aceștia sunt eligibili sub condiția încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu UAT sau cu ADI. Suma alocată sesiunii de finanțare este de 549.270.000 lei, valoare fără TVA, respectiv 653.631.300 lei, valoare cu TVA. Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată și/sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără TVA.

Citește și: 5 kilometri din Varianta Ocolitoare a orașului Târgu Jiu, verificată de o comise specializată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS