25.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSingurul parc industrial din Gorj nu va mai depinde energetic de UM Sadu

Singurul parc industrial din Gorj nu va mai depinde energetic de UM Sadu

Singurul parc industrial din județul Gorj nu va mai depinde energetic de Uzina Mecanică Sadu, de la Bumbești-Jiu.

Parcul Industrial este deținut de către Consiliul Județean Gorj și este dependent de rețeaua electrică a fabricii de muniție din zonă. Echipamentele prin care se asigură transportul energiei electrice și transformatoarele sunt vechi și nu mai fac față. Astfel, foarte des au loc avarii care condus la pene de curent electric.

Prin urmare, sunt afectați agenții economici care își desfășoară activitatea în incinta singurului parc industrial din județul Gorj. Aici lucrează câteva sute de persoane, la cele câteva firme care beneficiază de facilități precum scutirea de la plata impozitului pe teren și clădiri.

Au găsit o firmă care să execute lucrările

Consiliul Județean Gorj a reușit să găsească recent o firmă care să asigure servicii de proiectare, servicii de asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiție „Alimentare cu energie electrică Parc Industrial Gorj.

Parcul Industrial de la Bumbești-Jiu va deveni independent energetic. Este de precizat că în Parcul Industrial Gorj, își desfășoară activitatea 9 (nouă) societăți comerciale având aproximativ 400 de angajați. Dintre aceste firme, 8 (opt) sunt alimentate cu energie electrică de la stația de conexiuni ce aparține U.M. Sadu S.A., în baza unor contracte de prestări servicii.

Stația a fost construită și pusă în funcțiune, în anul 1975, iar randamentul stației este foarte scăzut, cablurile de legătură, stația de conexiuni, cât și punctul de transformare a Parcului Industrial Gorj sunt întru-un stadiu avansat de degradare. Acest lucru a făcut ca, frecvent în stația de conexiuni, punctul de transformare sau pe cablurile de alimentare subterane, să apară probleme greu de remediat, atât din punct de vedere fizic cât și din cauza costurilor ridicate.

Buget de peste 825.000 de lei

În situația existentă Parcul Industrial este alimentat de la Uzina Mecanică Sadu conform ATR nr. 001200023206 din 10.08.2013. Menționăm faptul că, Uzina Mecanică și-a încetat activitatea pe platforma industrială Sadu II din anul 2007.

În prezent, în spațiile deținute de U.M. Sadu S.A. în acest punct de lucru, există doar posturi de pază, iar în perimetrul interior funcționează o stație de pompare aparținând S.C. APAREGIO S.A., alimentată cu energie electrică de la aceeași stație de conexiuni.

„Valoarea totală estimată pentru achiziția de: servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții „Alimentare cu energie electrică Parc Industrial Gorj” este de 825.493,24 lei fără TVA și este defalcată după cum urmează: – 54.562,46 lei fără TVA – pentru serviciile de proiectare – documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor, proiect tehnic și detalii de execuție; – 8.900,00 lei fără TVA – asistență tehnică din partea proiectantului; – 762.030,78 lei fără TVA – pentru execuție lucrări”, conform Consiliului Județean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS