38.1 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalBufet suedez cu internet si telefon

Bufet suedez cu internet si telefon

Pentru satenii din Udupu, judetul Teleorman, miercuri a fost sarbatoare! Un telecentru nou-nout a fost inaugurat la gradinita din sat, Romtelecom si ANRC punând pentru prima data la dispozitia acestei asezari rupte de lume trei telefoane, doua calculatoare conectate la internet, o imprimanta si un copiator multifunctional. Desi nu foarte lamuriti de utilitatea acestor cadouri, satenii din Udupu au gasit totusi motive de bucurie: masinile luxoase insiruite pe ulita si bufetul suedez de dupa inaugurare!


Inauntru, inghesuiala mare in fata a doua calculatoare nou-noute. Zeci de copii stau cu ochii tinta la monitor. Doi dintre ei, mai maricei si cu experienta de-acasa, butoneaza de zor. La primul, ecranul se umple de o multime de fotografii cu Adrian Mutu. Din spate, copiii ofteaza la unison, plini de admiratie. Celalalt – un pusti de clasa a saptea – chicoteste cu un amic.


„Buna, eu sunt Cristi“, scrie baiatul pe ecranul albastru. „Buna. Alice“. „Câti ani ai?“ „18“. „Eu 19! Stau in Bucuresti, in Militari, am o vila frumoasa! Nu vrei sa ne cunoastem mai bine?“. „Ba da. Ne intâlnim duminica, la restaurantul «Pescarus», acolo lucrez… Vii cu masina?…“.


Gradinita – centru de comunicare


De mai bine de o luna, Udupu s-a pregatit cu infrigurare pentru marea sarbatoare. A renovat vechea gradinita din sat, i-a pus termopane rosii si mobilier adecvat. L-a primit apoi pe furnizor – Romtelecom – cu bratele deschise, cât sa incapa toate cadourile scumpe: doua telefoane fixe interioare, unul exterior, doua calculatore, o imprimanta, un copiator si un fax. Iar miercuri, pe la prânz, a cinstit cum se cuvine taierea panglicii inaugurale: in mijlocul multimii adunate in curtea gradinitei s-au tinut discursuri, s-a aplaudat furtunos.


„Infiintarea acestor telecentre a fost cea mai buna solutie pentru o problema deloc neglijabila cu care se confrunta oamenii din peste 600 de localitati izolate din mediul rural. Ele le asigura accesul la servicii de telefonie si internet, reusind astfel o comunicare – pâna acum inexistenta – intre cetateni si rudele lor, intre asezarile respective si alte localitati“, a spus miercuri, in discursul de deschidere de la Udupu, Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC). In asistenta numeroasa – alcatuita, e drept, mai mult din oameni de presa si organizatori – Domnia sa a explicat utilitatea acestor telecentre a caror infiintare a inceput in 2004.


„Telecentrul asigura pentru o comunitate intreaga gama de servicii oferite in mod normal prin intermediul retelelor publice de telefonie, la un punct fix, la un anumit nivel de calitate si la tarife accesibile. Este echipat cu minimum doua aparate telefonice, doua calculatoare cu acces la internet si un fax. Serviciile pe care le ofera telecentrul sunt efectuarea de apeluri telefonice locale, nationale si internationale, primirea de apeluri si mesaje, trimiterea si primirea de faxuri, accesul la internet si efectuarea de apeluri de urgenta gratuite – 112“.


Tineri mai educati, afaceri prospere


Urmând un „program“ stabilit deja de localitatile care si-au deschis astfel de centre de comunicare, presedintele ANRC a pronosticat ca, in scurt timp, telecentrul din Udupu va deveni indispensabil locuitorilor sai. Mai mult decât atât, ii va ajuta pe acestia sa-si deschida chiar mici afaceri, sa invete mai mult, sa largeasca orizonturile unei vieti modeste si limitate.


„Aceste telecentre au fost asimilate deja de comunitatile locale care le folosesc pentru a comunica, a se informa – spre exemplu, iau contact cu piata locurilor de munca sau exploateaza posibilitatile de dezvoltare a unor mici intreprinderi – sau pentru a invata, elevii fiind aceia care folosesc indeosebi internetul. Telecentrul din Udupu, ca si celelalte dinaintea lui, este punctul de plecare al retelei de telefonie extinsa pâna la aparate fixe pentru fiecare gospodarie ori mobile pentru fiecare buzunar. Sprijina educarea tinerilor si dezvoltarea afacerilor locale, oamenii din acest sat vor putea vorbi si coresponda cu usurinta in tara si strainatate, si vor putea apela la orice ora din zi si din noapte serviciile de urgenta“, a afirmat Vasile Voicu, director executiv adjunct pentru Operatiuni al Romtelecom, prezent, de asemenea, la inaugurare.


In flash-urile bliturilor, s-a taiat panglica tricolora, s-au impartit felicitari de-o parte, incurajari de alta si s-au servit de ambele gustari frumos ambalate. Dupa petrecere, telecentrul din Udupu si-a intrat in drepturi – gratis in ziua aceea, atât pentru utilizatorii de telefon, cât si pentru pustii inghesuiti la internet si ghiftuiti de bufetul suedez.


Daca e cu Nicoleta Luciu, e de bine!


Lânga gard, mai departe, sa nu deranjeze domnii directori in costume, nea Ion Floarea statea cuminte, ciucit intre doua biciclete. Isi luase dis-de-dimineata hainele cele mai bune din sifonier: camasa izânita si curata, basca decolorata si nadragii din stofa de-aia buna, de acum patruj’ de ani. Venise devreme, cum ii spusesera de la primarie. In drum trecuse totusi prin vale, sa dea de stire la toti despre sarbatoarea de la gradinita, sa vina si ei, cum se cade. Da’ din toti câti erau, nici unul n-a vrut sa mearga cu el – nici Preda Bârdac, nici Gioie, nici Sanda a lu’ Dânlac. Cica nu au ei nevoie, ca au altele pe cap! Asa ca intrase singur in curte. Sovaielnic, pe lânga gard.


„Sa vad si eu, ca e televiziune, masini frumoase de nici la nunti nu vezi aci, la Udupu! Pentru telefon a venit lumea asta buna, asa am inteles…“, vorbea mosul soptit, ascuns intre firele de iarba. „’ce ca se da gratis. Da’ n-am ce face, ca eu n-am cu cine sa vorbesc. Am o fata doar, in Italia, nici numarul nu-l am. Da’ pentru sat, gândesc ca e bine! S-a zugravit gradinita, are geamuri noi… Iar domnii vorbesc asa frumos… Inter…net? Ce-o fi aia?!… Oricum, dac-au venit de la Bucuresti, inseamna ca e bine“, a ridicat nea Ion glasul sa acopere aplauzele. Si ca sa nu fie cumva necuviincios, a inceput si el sa aplaude, cu zâmbetul de fericire intins pe toata fata de asa o sarbatoare.


… de care, din pacate, mos Vasile, consatean, habar n-avea. Daca nimeni nu-l anuntase – ca nu statea in vale – omul isi vedea linistit de treburile lui: mergea la moara, cu uruiala de porumb. Telefon oricum nu-i trebuia – ii dadusera copiii unul d-ala mic, de buzunar. De surd ce era, nici p-ala nu-l folosise. Asa ca n-a luat deloc seama la petrecerea de miercuri, din curtea gradinitei, filmata de televiziuni si aplaudata de costume elegante. Ca el, un sat intreg a trecut prin zi de parca nimic nu s-ar fi intâmplat! Ba chiar la ora la care foarfecele reteza nemilos panglica tricolora, udupenii erau bine mersi la siesta! Pâna si cârciuma era inchisa, de nu putea nimeni sa mai afle vestea. Numai din când in când, vreun ratacit trezit la drum de-o sete naprasnica – de exemplu Costica Stanete, de 22 de ani – putea afla intâmplator minunea: ca de-acum inainte la gradinita avea „sa-l vada pe Hagi la internet, sa cunoasca o fata si chiar sa intre in vorba cu ea, ba chiar s-o scoata pe Nicoleta Luciu la imprimanta“!


10.000 de euro un telecentru


Telecentrele se instaleaza in urma desemnarii, prin licitatie organizata de ANRC, a furnizorilor de serviciu universal. Acestia doteaza telecentrul cu telefoane, fax si calculatoare. Pâna acum, ANRC a organizat patru licitatii pentru instalarea de telecentre in 208 localitati izolate din România. In prezent sunt functionale 38, iar pâna la sfârsitul lunii august vor fi deschise alte 70 de telecentre. Costul instalarii si mentinerii in functiune timp de trei ani a unui telecentru este, in medie, de 10.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU