21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAgentul „Trabant“, in actiune

Agentul „Trabant“, in actiune

Seful Postului de Politie Almaj – judetul Dolj, lipsit de masina de serviciu, a fost nevoit sa apeleze pentru deplasarile in misiuni la Trabantul personal, vreme de aproape patru ani. Cum nu avea computer la birou, si-a facut singur unul, din bucati. Iar pentru ca ii ruginisera de tot catusele din dotare, a cumparat altele pe banii lui, tocmai din Italia.

Lipsa celor mai elementare dotari, mai ales la posturile de politie din mediul rural, este un fapt arhicunoscut. In judetul Dolj, din cele 94 de posturi de politie comunale, doar doua sint dotate cu autoturisme de serviciu – Dabuleni si Sadova – si acolo fiind vorba doar de niste hirburi de Dacii, care ar fi trebuit casate de citeva cincinale. In celelalte cazuri, politistii se deplaseaza ori pe jos, ori cu masinile personale, fie ele Mercedes, Opel, Dacia, ori chiar… Trabant.

Masina de serviciu – Trabantul sefului de post

A ajuns un fel de legenda faptul ca, la Almaj, politistii ar fi pus toti bani pentru a-si cumpara un Trabant 601, cu care sa mearga la evenimente, postul de politie din aceasta localitate nefiind dotat cu masina de serviciu. Adevarul este pe undeva pe aproape, in sensul ca Trabantul cu pricina a apartinut sefului de post, agentul sef Florea Stirbu, de 44 de ani: „Mi-am cumparat Trabantul in 1999, am dat pe el 1.150 de marci pe el, o suma destul de mare pentru o asemenea masina. Dar era aproape nou, iar eu l-am intretinut foarte bine, am pus pe el numai piese de schimb originale. Neavind masina de serviciu, cu el m-am deplasat in misiunile de patrulare prin comuna, pentru ca, daca as fi luat-o pe jos, cine stie cind ajungeam acolo unde era nevoie de politie. Chiar si cind trebuia sa ridicam pe cineva si sa-l aducem la post, tot de Trabant ne foloseam. L-am folosit pina in primavara, cind mi-am luat un Wartburg, in schimbul Trabantului si a inca patru milioane de lei. Iar acum, in interesul serviciului sint nevoit sa folosesc Wartburgul meu personal, pe care l-am pus la punct, lucrind la el tot concediul de odihna“.

Personal Computer, la propriu

Seful de post isi aduce aminte ca Trabantelul i-a facut de vreo citeva ori figura. „Intr-o noapte in care ploua cu galeata, pe la ora 2.00, primesc un telefon de la un satean. Omu’ ma ruga sa vin pina la el, pentru ca niste tineri i-au darimat cu masina podul de la poarta si au vrut sa-l ia si la bataie cind a iesit sa le faca observatie. M-am suit in Trabant, iar pe drum, prin niste hirtoape, mi s-a oprit motorul. I-a cazut un surub de la carburator si, cum nu puteam sa-l gasesc noaptea, am fost nevoit sa-mi continuu drumul pe jos. Si tot pe jos m-am si intors, prin ploaie, cale de vreo opt kilometri“, relateaza Florea Stirbu.

Si tot din bugetul propriu, inventivul sef de post de la Almaj si-a adus un computer la locul de munca. „Am o pasiune pentru computere, desi n-am nici un fel de studii de specialitate in acest domeniu. Din bucati, cumparind un monitor dintr-o parte, o placa de baza din alta, un procesor de cine stie unde, mi-am facut patru computere. Dintre ele, unul l-am adus la birou, pentru ca e mare nevoie de asa ceva, in conditiile in care masina de scris e foarte veche si nu merge prea bine, iar altul i l-am dat ajutorului meu, agentul principal Nicolae Bizdoaca“, a precizat agentul sef Stirbu.

Catuse personale, cumparate din Italia

Politistii din Almaj sufera si de pe urma altor lipsuri. Postul de politie nu este dotat cu fax, cum nu exista vreun asemenea aparat in dotarea nici unuia dintre posturile de politie din Dolj. „Un asemenea instrument ar fi foarte necesar, de aceea lipsa faxurilor constituie o mare problema. Sa ne inchipuim ca politistii ar avea nevoie de o autorizatie de perchezitie. Ca s-o obtina, ar trebui sa vina pina la Craiova si sa se intoarca inapoi, ori pina atunci e posibil sa nu mai gaseasca nimic“, a precizat seful Politiei de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, comisarul-sef Constantin Budici.

Seful de post Stirbu spera sa suplineasca insa lipsa faxului prin conectarea la Internet a computerului personal de la serviciu: „M-as lega la Internet, tot pe banii mei, doar ca mi-ar trebui o linie telefonica cu fibra optica, ori asta nici macar postul nu are in dotare. Dar eu sint optimist si sper sa se rezolve intr-un viitor apropiat“.

Cum nici macar catusele nu sint suficiente, politistii descurcareti din fire au gasit solutia: si-au cumparat catuse pe banii lor, mai ales ca acelea de la post au ajuns sa fie mincate de rugina.

„Mi-am luat o pereche de catuse din Italia, am dat zece marci pe ele, ca, daca le folosesc pe cele din dotare, ma da infractorul in judecata ori sesizeaza Directia de Sanatate Publica pentru rugina de pe ele. Ne descurcam cum putem. Stim ca politia nu are bani pentru dotari materiale, dar legea tot trebuie sa o aplicam, ca asta ne e meseria“, a conchis agentul sef Florea Stirbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS