18.4 C
Craiova
duminică, 20 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateUrban sperie asociaţiile de proprietari cu procurorii

Urban sperie asociaţiile de proprietari cu procurorii

„Urban şi Asociaţii“ a făcut plângeri penale pe numele administratorilor care au refuzat să-i cesioneze drepturile de creanţă asupra datoriilor la întreţinere ale asociaţiilor.

 

Articolul intitulat „Craiova, vândută pe internet“, publicat în numărul de ieri al GdS, a stârnit polemici printre cititorii ziarului. În ediţia de ieri relatam cum am descoperit pe internet o bursă electronică a creanţelor, unde firma de avocatură „Urban şi Asociaţii“ – angajată de Regia de Termoficare Craiova să recupereze datorii de 1,9 milioane de euro de la asociaţiile de proprietari – listase debitele pe care craiovenii le aveau de plătit către regia primăriei. Contactaţi telefonic, reprezentanţii „Urban şi Asociaţii“ au susţinut că listarea la bursă a creanţelor a fost „o greşeală“ şi au şters imediat anunţurile, nu înainte ca noi să apucăm să le fotografiem. Directorul Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, a avut ieri o discuţie cu reprezentanţii firmei de avocatură în legătură cu acest scandal. „Am cerut explicaţii şi au spus că nu voiau să cesioneze creanţele. Apoi mi-au transmis pe fax că fac tot posibilul pentru recuperarea debitelor. Au dat în judecată administratorii asociaţiilor care refuză să cesioneze drepturile de creanţă către ei“, a declarat Tudorache. La rândul lor, reprezentanţii firmei de avocatură susţin că administratorii asociaţiilor debitoare riscă sechestul pe averea personală. „Am cerut asociaţiilor să ne cesioneze drepturile de creanţă pentru a-i putea executa direct pe rău-platnici. Am avut mai multe discuţii, dar nu s-a semnat nimic până în prezent. În consecinţă, am acţionat în instanţă administratorii, considerând că aceştia, cu rea-credinţă, împiedică recuperarea creanţelor. Ei riscă sechestrul pe averea personală“, a spus Bogdan Bălan, reprezentantul „Urban şi Asociaţii“. Asociaţiile puse în discuţie sunt din cartierele 1 Mai – nr. 7, 9, 14, Craioviţa Nouă – nr. 24, Calea Bucureşti – nr. 19 şi Siloz – nr. 1.

 

Păreri împărţite

 

Şi în ceea ce priveşte posibilitatea cesionării drepturilor de creanţă în faza iniţială părerile sunt împărţite. Potrivit administratorilor şi reprezentanţilor primăriei, numai după acţionarea în justiţie asociaţia poate cesiona dreptul de creanţă. „Orice asociaţie de proprietari poate acţiona în instanţă pe cel care are un debit mai vechi de trei luni. Asociaţia este în drept să facă acţiunea în instanţă şi abia apoi poate cesiona dreptul de creanţă către Regia de Termoficare sau firma mandatată de regie. Sunt asociaţii care au făcut acest lucru fără să fie nevoie de «Urban şi Asociaţii»“, a spus Marian Giubelan, şeful serviciului de coordonare a asociaţiilor de proprietari, din cadrul Primăriei Craiova. În ceea ce-i priveşte, preşedinţii şi administratorii asociaţiilor executate de primărie nu au fost ieri de găsit. Iată însă ce crede despre acţiunea primăriei un preşedinte de asociaţie, care nu are însă probleme de acest gen. „Nu îmi place ideea cu recuperatorii. Seamănă a sistem interlop. Noi nu avem restanţe decât de 40 de milioane de lei vechi şi am în buzunar câteva hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, pe care le pot executa oricând. Eu cred că doar asociaţia de proprietari poate acţiona în instanţă debitorul. Ulterior, în baza hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, asociaţia poate cesiona dreptul de creanţă“, a spus Ion Dinu, preşedinte al Asociaţiei nr. 15 Rovine. În plus, acesta spune că restanţele mai noi de trei ani nu se pot recupera deoarece după trei ani acestea se prescriu. Revenind la contractul încheiat de Regia de Termoficare Craiova şi „Urban şi Asociaţii“, facem o precizare. La punctul nr. 5 din „contractul de mandat“ încheiat cu firma de avocatură, „Mandantul (Regia de Termoficare) se angajează să nu încheie nici un fel de tranzacţie legată de obiectul mandatului, fără acordul scris preliminar şi asistenţa mandatarului («Urban şi Asociaţii»)“. Contractul expiră la un an de la data încheierii (8 septembrie 2008). Cu alte cuvinte, în această perioadă, regia îşi poate alege altă firmă numai cu acordul şi „asistenţa“ firmei „Urban şi Asociaţii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII