• Aproape o mie de firme au datorii la bugetul de stat • Dintre firmele rau-platnice, trei detin peste jumatate din datorii • Licitatiile organizate de Fisc sint, de cele mai multe ori, reluate din cauza lipsei cumparatorilor
O firma din Slatina a reusit sa ajunga intr-o situatie deloc de invidiat si extrem de problematica pentru inspectorii Fiscului. SC PRITAX SRL datoreaza la bugetul de stat 135,6 miliarde de lei, adica o treime din totalul debitelor pe care Administratia Finantelor Publice (AFP) Slatina le are de recuperat de la celelalte firme rau-platnice de pe raza municipiului.
Care firme nu sint deloc putine: 966, dintr-un total de aproape 7.200. Potrivit ultimei statistici a institutiei amintite, datoria cumulata a firmelor in cauza se ridica la 412 miliarde de lei, suma ce apartine doar firmelor mici si mijlocii, fara marii contribuabili.
De asemenea, suma reprezinta strict debite neachitate catre bugetul de stat, nefiind deci incluse si celelalte bugete „colectoare“: asigurarile sociale de stat, asigurarile pentru somaj sau asigurarile de sanatate. Toate cele aproximativ o mie de firme rau-platnice se afla in diverse faze ale procedurii de executare silita.
Licitatiile, mana cereasca pentru unii
Inspectorii financiari slatineni incearca sa readuca la bugetul statului macar o parte din datoriile firmelor. In acest sens, ei organizeaza, la sfirsitul fiecarei luni, licitatii unde bunuri mobile sau imobile ale societatilor rau-platnice sint scoase la vinzare.
Operatiunea are loc numai dupa ce bunurile in cauza au fost sechestrate si evaluate de specialisti. Din pacate, licitatiile se dovedesc de cele mai multe ori inutile. Luna aceasta, AFP Slatina spera sa stringa cel putin 50 de miliarde de lei din vinzarea la licitatie a bunurilor firmelor rau-platnice. In aceasta saptamina, fiscul va scoate la licitatie peste zece imobile ale societatilor care nu si-au platit datoriile catre stat.
Licitatiile organizate de fisc pot reprezenta, pentru persoanele avizate, o adevarata mana cereasca. Aceste actiuni sint printre putinele cai prin care se pot procura, pe cale legala, tot felul de lucruri, de la utilaje agricole, la computere mai mult sau mai putin performante, telefoane, autoturisme, terenuri, case, hale de productie. La licitatii pot participa atit persoane juridice, cit si simpli cetateni. Nu de putine ori licitatiile s-au dovedit a fi mijloace excelente de demarare a unei mici afaceri.
Anghel Petrescu este unul din putinii oameni de afaceri din Slatina pentru care licitatiile organizate de fisc au devenit de mult modalitatea perfecta de obtinere a succesului. „Cind stiu ca urmeaza a fi scoase la licitatie lucruri care-mi trebuie, particip cu siguranta. Nu se intimpla mereu, dar particip de fiecare data cind se vinde ceva de pe urma caruia pot scoate un ban in plus. Eu le cumpar cu o anumita suma si apoi le vind cu o alta suma, desigur mai mare. Clienti am destui. Numai calculatoare cite am cumparat! Au mai fost si telefoane mobile, faxuri, citeva autoturisme, chiar tractoare… Obiectele scoase la vinzare se gasesc in anunturile din ziare“, a spus omul de afaceri slatinean.
Bunuri scoase la „mezat“
In aceasta saptamina va fi scos la vinzare, pentru a doua oara, intreg patrimoniul societatii SALOS SA, firma ce datoreaza bugetului de stat 52,2 miliarde de lei. In acelasi timp se va incerca vinzarea halei de intretinere a regiei locale de transport LOCTRANS, cu o suprafata de 354,9 mp. Urmatoarea pe lista executarilor silite este societatea UNIAGRO SA (fostul AGROMEC Strejesti), careia fiscul ii scoate la „mezat“, pentru a doua oara, un teren intravilan de 9.300 mp. Pretul de strigare va fi de 36,3 milioane de lei. Daca lotul respectiv nu se va vinde nici de data aceasta, vor fi executate si alte active ale societatii, care sint deja sechestrate si se afla la evaluari.
In octombrie, Fiscul va incerca sa vinda bunuri ale firmei AGROIND, care datoreaza bugetului statului peste 20 de miliarde de lei. Aceasta va ramine fara sediul amenajat intr-un apartament din Slatina, imobilul ajungind la numai 143,4 milioane de lei.
De la societatea AGROMEC SA Verguleasa vor fi vindute, printre altele, citeva tractoare U 650, al caror pret a ajuns acum la 30, respectiv 70 de milioane de lei. De asemenea, fiscul va vinde terenul SC DUOMAR SRL din Slatina, in suprafata de 629 mp, ce are un pret de pornire de numai 22.000.000 de lei, sau cladirea apartinind SC OL-CONF-A SRL, care cuprinde si o moara, cu un pret de pornire de 60,3 milioane de lei.
Topul „Rusinica“
Printre firmele cu bunuri scoase la licitatie se numara insa si SRL-uri „de buzunar“ infiintate in mediul rural. Un exemplu in acest sens il reprezinta firma Elenei Suseanu, din comuna Plesoiu, a carei afacere va fi scoasa integral la vinzare. Potrivit inspectorilor financiari slatineni, casa din comuna mentionata, unde a fost demarata afacerea, va fi scoasa la licitatie. Pretul de pornire a fost deja redus cu 25% deoarece finantistii slatineni nu se afla la prima experienta de acest gen. Acum, in schimbul a 1,3 miliarde de lei, casa in cauza poate fi achizitionata, plus un teren aferent de 1.000 mp, cu 25 milioane de lei.
In topul firmelor care inregistreaza cele mai mari datorii catre bugetul de stat, nu se poate omite SC EURODISTIL SRL, care inregistreaza un debit de 65,1 miliarde de lei. Acesteia ii urmeaza firme precum SC VITI-POMICOLA Simburesti, cu o datorie de 29 de miliarde de lei, SC SLAMEC SA – 23,3 miliarde lei, si alte firme care datoreaza fiscului putin peste zece miliarde de lei: SC FEROMOR CONSTRUCT SRL, SC AGROTRANSPORT OLT SA etc. Desigur, unele dintre cele 966 de firme
rau-platnice beneficiaza de inlesniri la plata debitelor, altele incearca sa mai reduca din ele in fiecare saptamina insa, pe ansamblu, sumele care ramin de recuperat aproape ca nu se schimba.