36.2 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCopil sarac, copil bogat

Copil sarac, copil bogat

Jumatate din gradinitele din judetul Dolj nu indeplinesc conditiile elementare pentru a fi autorizate sanitar. Cele mai multe nereguli constatate de inspectorii sanitari sint legate de igiena precara a grupurilor sanitare. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj sustin ca sumele alocate de primarii sint atit de mici incit uneori nu poate fi achitata nici macar contravaloarea autorizatiei sanitare. La polul opus se afla gradinitele particulare, sustinute financiar de elita Craiovei. Taxa pe care o plateste lunar un parinte pentru a-si aduce copilul intr-o astfel de gradinita este jumatate din pretul unei autorizatii sanitare pe care o plateste anual o gradinita de stat.

In ciuda pozitionarii sale, la un pas de centrul orasului, Gradinita nr. 3 de pe strada Cimpia Islaz arata deplorabil. Inca de la intrare te izbeste un miros de mucegai. In cele doua sau trei incaperi de la parterul imobilului, care peste citeva zile vor fi pline de copii, este foarte frig. Camerele sint bine intretinute pentru ca se face zilnic curatenie. In vitrine stau asezate cu grija jucariile. Aceleasi de ani de zile, pentru ca nu sint bani. Si tot de ani de zile, conducerea gradinitei incearca sa renoveze demisolul cladirii, aflat intr-o stare avansata de degradare – infiltratiile au patruns adinc in peretii a caror tencuiala a cazut de mult, tavanul construit din birne de lemn nefinisat sta sa cada, iar geamurile au fost inlocuite cu bucati de carton pentru a-i proteja pe cei mici de frigul de afara. Aici a incercat conducerea gradinitei sa amenajeze un fel de cantina pentru copii. In urma cu doi ani, din banii repartizati de primarie, nu s-a reusit decit acoperirea cu faianta a peretilor doar pina la jumatate si de atunci nu s-a mai investit nimic.

„Copiii provin din familii in care singurul venit constant este alocatia“

„Am incercat anul trecut sa stringem un fond al gradinitei pentru cheltuielile curente. Le-am cerut parintilor cite 150.000 de lei pe an. La inceput au fost de acord. Citiva chiar au dat acesti bani, insa majoritatea nu au avut posibilitatea“, a spus Ionica Chiriac, directoarea Gradinitei nr.3.

Copiii care frecventeaza Gradinita nr.3 sint saraci. Majoritatea provin din familii in care singurul venit constant este alocatia.

Fiind o gradinita cu copii saraci, nici primaria nu prea se inghesuie sa o sprijine cu fonduri. Edilii Craiovei nu doar ca nu isi trimit copiii sa invete aici, dar nici macar nu se deranjeaza sa vina sa vada conditiile in care sint educati prescolarii.

Dupa ani de zile de demersuri si aminari, in aceasta vara, de la Centrul Financiar nr.2 au fost alocate 200 de milioane de lei pentru renovarea subsolului cladirii. Potrivit directoarei Ionica Chiriac, banii nu au ajuns insa decit pentru lucrari de „cosmetizare“ a grupului sanitar, prost executate: „Nici nu stiu pe ce s-au dus cele 200 de milioane. Ne-a fost repartizata prin licitatie o firma care sa se ocupe de lucrari. Muncitorii au montat chiuvete, toalete, au pus citiva metri patrati de gresie si au dat cu var pe pereti. Lucrarea a fost atit de bine facuta, incit, la nici doua luni, a inceput sa apara din nou igrasie pe pereti. Varul se ia cu degetul, iar vopseaua a inceput sa crape si sa cada“. In ciuda banilor investiti, grupul sanitar va fi imposibil de folosit, cel putin la iarna, din cauza ca demisolul cladirii nu are instalatie de incalzire.

Nu e de mirare atunci ca orice demers pentru obtinerea autorizatiei sanitare de functionare ar fi sortit esecului. Din aceasta cauza, conducerea gradinitei nu a solicitat pina acum avizul inspectorilor sanitari.

Gradinitele particulare, un vis frumos pentru cei mai multi parinti

In Craiova exista si gradinite la care orice parinte viseaza sa-si inscrie copilul. Gradinitele particulare ofera conditii mult mai bune decit cele din sistemul educational de stat. Doar ca aici si sumele investite sint pe masura. Pentru un milion de lei pe luna, copilul tau poate invata intr-o institutie moderna, pe baza celor mai noi metode de invatare. Prescolarii invata inca de la grupa mica sa lucreze pe calculator si au parte de cursuri intensive de limba engleza. Cadrele didactice de aici sint alese pe sprinceana, din rindul celor mai buni licentiati in litere, iar salariul oferit este pe masura calificarii. „Lucram in general cu copii proveniti din familii instarite, obisnuiti sa li se ofere atentie. Responsabilitatea noastra este cu atit mai mare, iar pretentiile sint pe masura. Respectam programa de invatamint, insa am imbunatatit nivelul predarii. La grupa mica, prescolarii au caiete speciale, fac cursuri de dezvoltare a vorbirii, au la dispozitie jocuri si programe pe calculator pentru invatarea limbii engleze“, a declarat Cristina Gruia, educatoare la o gradinita particulara. Intr-o astfel de gradinita invata copiii de bani gata, de la odrasle de vipuri cum ar fi Daouda si Papura, la copiii unor renumiti medici craioveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS