23.6 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBiblioteca - fantoma de la Spitalul de Urgenta Craiova

Biblioteca – fantoma de la Spitalul de Urgenta Craiova

Desi a fost infiintata cu mai bine de trei decenii in urma, nici medicii si nici pacientii n-au aflat ca ar exista o biblioteca de carti beletristice in cel mai mare spital din Oltenia. Iar asta in conditiile in care, de 34 de ani, spitalul plateste salariul unei bibliotecare.

Spitalul Judetean de Urgenta Craiova are, de mai bine de trei decenii, un fond de carti beletristice destinate pacientilor. Biblioteca, data in folosinta in 1970, o data cu spitalul, a adunat citeva mii de volume cu care bolnavii sa-si ocupe timpul, sa uite de suferintele care i-au adus pe patul de spital. Amplasata pina nu demult in cladirea Serviciului de Ambulanta al Judetului Dolj, biblioteca a fost data uitarii in ultimii ani, iar pacientii – ca sa nu mai spunem de cadrele medicale – habar n-au ca exista.

In tot acest timp, salariul bibliotecarei (fie el cit de mic) a mers in continuare, desi angajata cu pricina nu prea isi justifica banii primiti. Iar pacientii, carora le era destinata aceasta biblioteca, chiar de-ar fi stiut de ea, n-aveau cum sa poata imprumuta vreo carte pentru ca nu au voie sa paraseasca spitalul. Iar daca ar fi parasit unitatea medicala, cu greu ar fi putut razbate pina la biblioteca, pe un drum imbirligat si batatorit doar de haitele de ciini vagabonzi, gata sa atace orice trecator care s-ar aventura prin curtea spitalului.

Ca sa afli de existenta bibliotecii, trebuie sa ajungi director

De mai bine de zece ani, nu se mai stia nimic de biblioteca. Pina acum doua saptamini, cind reprezentantii spitalului au primit un telefon prin care erau anuntati sa-si ridice fondul de carte din incinta Serviciului de Ambulanta Dolj. „Am bagat cartile in cutii si le-am scos pe hol, apoi i-am anuntat sa vina sa si le ia, ca avem nevoie de spatiul acela“, a spus dr. Cristian Gingioveanu, directorul Serviciului de Ambulanta Dolj.

Cu aceasta ocazie a aflat si directorul adjunct al Spitalului de Urgenta, dr. Sorin Costinel Didu, ca institutia pe care o conduce are biblioteca, ba chiar plateste lunar salariu unei bibliotecare. „Am aflat de existenta bibliotecii abia acum doua saptamini, in conditiile in care lucrez de ceva vreme in spitalul asta. Aici sint, de altfel, putine cadre medicale care sa fi aflat de biblioteca, iar dintre pacienti nu cred sa fi fost vreunul in ultimii ani care sa fi luat de la biblioteca spitalului vreo carte“, recunoaste directorul Didu.

In aceasta privinta a avut mare dreptate. Ne-a fost imposibil sa gasim un singur bolnav in tot spitalul care sa stie de existenta bibliotecii.

„Crezi ca am venit la spital de placere?“

La aflarea vestii ca pot sa ia cu imprumut carti in perioada spitalizarii, multi pacienti au crezut ca ii luam la misto. „Haide, domne, lasa-ma in pace cu prostiile! De asta ne arde noua acuma? Crezi ca am venit la spital de placere?“, a spus Doru Agrigoroaiei, ingrijorat mai degraba ca nu o sa-i ajunga banii ca sa-si cumpere de la farmacie tratamentul postoperator.

Printre putinii amatori de carte pe care i-am intilnit in spital se afla si Daniela Stancu: „Mi s-a parut interesanta ideea. Cind le-am intrebat pe asistente de unde pot imprumuta o carte, au dat din umeri. Mi-au spus ca nu stiu nimic de nici o biblioteca. Dar ca, daca tin mortis sa citesc, sa iau o revista de la comerciantii volanti care vind reviste la patul bolnavilor“.

Oricum ar fi, directorul adjunct al Spitalului de Urgenta Craiova are de gind sa nu lase lucrurile asa, pentru viitorul apropiat propunindu-si sa transforme bogatul fond de carte intr-o biblioteca moderna, accesibila pentru bolnavi: „Bibliotecara va trece pe la fiecare salon cu o lista de carti, ca sa-i intrebe pe bolnavi ce carte ar vrea sa imprumute, tot ea va completa fisele si le va aduce cartile“. Doctorul Didu recunoaste insa ca nu prea vede rostul acestei biblioteci destinate pacientilor: „Ei citesc ziarele, ce le mai trebuie carti?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS