In aceste zile, preschimbarea leilor vechi a devenit o adevarata aventura pentru craioveni. De la 1 ianuarie, majoritatea magazinelor din oras nu mai accepta plata cu moneda veche, sucursala BNR nu mai are casierii de ani buni, iar unele banci fac astfel de servicii doar pentru clientii fideli.
Unii comercianti s-au grabit sa scape de leii vechi si nu-i mai acceptau la plata inca din ultimele zile ale anului trecut. In conditiile date, oamenii cautau ieri cu disperare o unitate care sa le preschimbe banii pentru a putea face cumparaturi. Multi dintre ei au fost indrumati spre sucursala BNR. Inca de la primele ore ale diminetii, câteva zeci de persoane venisera sa-si preschimbe banii, dupa cum a precizat Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR, sucursala Dolj. „Au venit câteva zeci de persoane sa schimbe bani. Noi nu putem sa schimbam banii vechi, pentru ca nu mai avem de ani buni casierie. BNR mai are doar patru sucursale cu casierii, la Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara. Noi dam doar informatii despre locurile unde se pot schimba banii“, a spus Gherghinescu. Potrivit acestuia, in cursul lunii ianuarie 2007 se pot schimba bani la toate institutiile de creditare: „Bancile sunt obligate sa schimbe bani vechi pâna la 31 ianuarie pentru persoanele fizice si pâna pe 15 ianuarie pentru cele juridice. Vechile monede nu mai sunt mijloace legale de plata de la 1 ianuarie, dar pot fi preschimbate. Inclusiv de la 1 februarie, pe termen nelimitat, la ghiseele celor patru sucursale ale noastre“.
Drumurile ne omoara
Nu toate bancile accepta insa sa preschimbe bani vechi. Acestea doar accepta moneda veche pentru depunerile in cont din partea clientilor si plata unor facturi din partea celor care nu sunt clienti. In consecinta, oamenii se indreapta spre bancile care preschimba bani la ghisee. „Au venit la noi câteva sute de persoane pentru a preschimba bani. Am inteles de la unii clienti ca unele banci nu accepta preschimbarea decât pentru clienti. La noi, persoanele juridice pot face depuneri in moneda veche pâna pe 15 ianuarie, iar persoanele fizice o pot preschimba la ghisee pâna pe 31 ianuarie“, a precizat Silviu Cârstea, purtator de cuvânt al BRD, sucursala Dolj. La rândul sau, Catalin Popescu, director Raiffeissen, sucursala Dolj, a afirmat: „Pâna pe 15 ianuarie, persoanele juridice clienti ai nostri pot depune in contul lor lei vechi. Dar nu ii pot preschimba la ghiseu in lei noi. Persoanele fizice pot sa depuna atât in cont, cât si sa preschimbe la ghiseu“. In schimb, OTP Bank accepta moneda veche pâna pe 15 ianuarie pentru persoanele juridice si pâna pe 31 ianuarie pentru cele fizice, fara insa sa precizeze daca numai pentru plati sau si pentru preschimbare.
Desi pot depune bani vechi la banci pâna pe 15 ianuarie, comerciantii ramân fermi pe pozitii in fata clientilor. „Nu mai primim bani vechi, pentru ca nu mai avem voie. Du-te matale de-i schimba la BNR! Pâna acum, eu m-am mai miluit de unii oameni si am mai primit ceva maruntis, dar nu mai avem voie“, a spus Nina Vâlceanu, o vânzatoare de la un chiosc. „Luati-i inapoi, ca nu mai sunt buni. Nu mai primim nici bancnote vechi, daramite maruntis“, a spus Ionela Stoian, alta vânzatoare. „Am fost la un magazin si mi-au spus ca nu mai primesc bani vechi, pentru ca nu mai sunt buni de la 1 ianuarie. Mi-au zis ca la BNR pot sa-i schimb. De la BNR mi-au spus ca nu schimba pentru ca nu au casierie si sa ma duc la alta banca. E o adevarata aventura sa preschimbi banii acum“, spunea, la rândul sau, Daniel Roman, un client.