26.7 C
Craiova
duminică, 20 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAgentia SAPARD consiliile locale de la faliment

Agentia SAPARD consiliile locale de la faliment

Sase localitati din Oltenia ar fi trebuit sa returneze agentiei aproximativ sase milioane de euro

Primarii din Oltenia pot rasufla usurati. Desi ieri ar fi trebuit sa fie ultima zi in care edilii locali mai puteau depune cereri de plata catre Agentia SAPARD Oltenia pentru cele 36 de milioane de euro repartizate, oficialii de la Bucuresti au decis sa amine termenul-limita pina la 30 octombrie, pentru toate agentiile din tara.

Motivele invocate de oficiali sint justificate in mica masura, deoarece intirzierile privind finalizarea lucrarilor au aparut fie din cauza firmelor de constructii, fie din cauza nepasarii primarilor din respectivele comune. Ce spune insa agentia? In nota de justificare, autoritatile motiveaza ca stadiul avansat al lucrarilor, de aproximativ 90%, arata ca vor putea fi terminate in bune conditii. Prelungirea cu o luna este considerata optima pentru intocmirea documentelor, reprezentantii Agentiei SAPARD Bucuresti temindu-se ca fondurile se vor aloca pe baza unor cereri de plata neconforme si care nu vor putea fi verificate temeinic. Daca acestea sint motive care tin mai mult de bucataria interna a agentiei, care ar fi trebuit sa-si puna la punct structura organizatorica, inundatiile si alunecarile de teren sint explicatii care pot sta in picioare numai in judetele unde au avut loc astfel de evenimente.

Sase localitati – cu musca pe caciula

Spre exemplu, in regiunea Oltenia, care cuprinde judetele Dolj, Mehedinti, Olt, Gorj si Vilcea, astfel de fenomene au fost aproape inexistente. Asta nu i-a impiedicat insa pe edilii si firmele de constructii din sase localitati sa traga mita de coada. Localitatile Crasna si Catunele din judetul Gorj, Ionesti, Susani si Perisani din Vilcea sau localitatea Nicolae Titulescu din judetul Olt ar fi trebuit sa returneze banii acordati de Agentia SAPRD Oltenia, pentru ca nu au terminat lucrarile incepute, adica aproximativ sase milioane de euro. Cit despre depunerea cererilor de plata, nici nu poate fi vorba. „Pe 29 septembrie mai aveam de primit 21 de cereri de plata dintr-un total de 54, o parte dintre localitati avind intirzieri in derularea lucrarilor. In cazul in care reziliam contractul de finantare, banii i-am fi recuperat integral de la consiliile locale. Agentia centrala a fost foarte clara atunci cind s-au semnat contractele. Pina pe 31 decembrie trebuie facuta ultima plata la nivel central“, a declarat directorul Agentiei SAPARD Oltenia, Daniel Popescu. Conform spuselor sale, vina pentru intirzieri o poarta firmele de constructii care nu sint performante. „In mod normal ar fi trebuit sa facem o lista neagra cu firmele care nu-si respecta termenele pentru ca acestea sa nu mai primeasca pe viitor lucrari din banii publici. Legea nu prevede insa asa ceva“, a mai spus Popescu.

In cazul in care si termenul de 30 octombrie va fi depasit, Agentia SAPARD ii va notifica pe restantieri ca in 15 zile sa se prezinte cu cererea de plata. Daca nu dau curs invitatiei, agentia le va da un ragaz de alte 15 zile ca sa se conformeze. In caz contrar, va rezilia contractul. Bineinteles, in aceasta faza se va ajunge doar daca firmele de constructii au finalizat lucrarile asumate prin contract. Directorul SAPARD Oltenia crede ca pina la termenul-limita lucrurile vor intra in normal si toata lumea va fi multumita. Asta, daca nu cumva autoritatile vor veni cu o noua prelungire. Doar se practica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS