13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContrabanda cu ţigări scade cu un fum

Contrabanda cu ţigări scade cu un fum

Pentru prima dată în acest an, contrabanda cu țigarete înregistrează o ușoară scădere. Conform ultimului studiu al Companiei Novel Research, în iulie, comerțul ilicit cu țigarete a scăzut până la 12,9%, față de 13,3% în mai, 13,4% în martie și 13% în ianuarie 2012. Jucătorii din industrie au făcut o serie de propuneri care urmăresc reducerea fenomenului.
„Este vorba despre o scădere ușoară a contrabandei cu țigarete în iulie, cu 0,4 puncte procentuale față de luna mai. Este prima reducere a pieței negre, de la începutul anului, sub pragul psihologic de 13%. Un rezultat pozitiv, mai ales dacă ținem cont că, și în actualul context politic, autoritățile au continuat eforturile concertate pentru limitarea comerțului ilicit, considerând combaterea contrabandei o prioritate. Sperăm ca acest trend descrescător al pieței negre să continue. Reducerea contrabandei determină creșterea pieței legale și, implicit, a contribuției industriei tutunului la bugetul statului. Limitarea comerțului ilicit permite, de asemenea, producătorilor de țigarete să facă investiții, să creeze locuri de muncă și, astfel, să plătească mai multe taxe“, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România și Moldova.
„În urmă cu doi ani, în iulie 2010, contrabanda se situa la circa 21%, iar în ianuarie 2010 la peste 36%, constituindu-se în cel mai important jucător de pe piața țigaretelor. În consecință, faptul că în 2012 piața neagră s-a menținut la 13%, iar în iulie a scăzut sub acest procent, este îmbucurător. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că orice punct procentual recuperat de piața legală din contrabandă înseamnă 30 de milioane de euro taxe suplimentare plătite către bugetul de stat. De aceea, autoritățile trebuie să continue să fie în alertă, mai ales că apar tendințe noi în evoluția pieței negre, cum ar fi, de exemplu, creșterea traficului ilegal pe granița de vest și cu produse duty free“, a precizat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.
„Un studiu realizat de KPMG anual, în statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, studiu ale cărui rezultate sunt raportate OLAF-ului European în baza Acordurilor încheiate de reprezentanții marilor companii de tutun cu Comisia Europeană indică la nivelul anului 2011 o incidență a comerțului ilicit de 10,4% din totalul consumului de țigarete la nivelul Uniunii Europene“, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris România și Bulgaria.

Propuneri pentru autorităţi

Industria a înaintat recent autorităților de resort o serie de propuneri concrete în vederea reducerii comerțului ilicit cu țigarete și a creșterii veniturilor la bugetul de stat, considerând că este nevoie în continuare de îmbunătățirea cadrului legislativ unitar care să reglementeze mai clar infracțiunile de contrabandă și evaziunea fiscală. În acest sens, aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infracțiunii de evaziune fiscală/contrabandă, atât pe teritoriul vamal național, cât și în punctele de trecere a frontierei ar fi de natură să simplifice procedurile.
Totodată, este necesară clarificarea situației, instituirea unor mecanisme de verificare și calificarea infracțiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria, unde nu mai există puncte de control vamal.
De asemenea, este importantă atribuirea unor competențe specifice poliției locale și jandarmeriei, pentru sancționarea vânzării produselor de contrabandă în piețe, târguri sau pe stradă.
O altă propunere se referă la confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activități ilicite, indiferent dacă a fost sau nu modificat în acest scop. Referitor la aspectul menționat, legislația ar trebui să prevadă că mijloacele de transport modificate, care au fost confiscate, nu pot fi valorificate, ci distruse, pentru a nu mai fi recumpărate de contrabandiști. Potrivit reprezentanților Autorității Vamale și ai Poliției de Frontieră din punctul vamal Galați-Giurgiulești, o mașină modificată pentru trafic ilegal este mult mai valoroasă pentru infractori decât una nouă.
Industria reiterează și cererea de reluare a scanării tuturor mijloacelor de transport în punctele de trecere a frontierei.
În același timp, sumele primite de statul român ca urmare a acordurilor semnate de marii producători de tutun cu Comisia Europeană să fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, dotarea cu echipamente speciale, mentenanța echipamentelor existente, precum și instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în domeniu.
Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS