Dacă vreţi să aflaţi ce averi şi ce interese au candidaţii la alegerile locale din Dolj de peste două săptămâni, renunţaţi. Cel puţin pentru o perioadă.
Deşi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) are un portal dedicat declaraţiilor de avere şi interese ale tuturor doritorilor de funcţii alese din ţară, accesarea lui nu aduce nici o informaţie nouă faţă de ceea ce ştiaţi deja. Sau, dacă nu ştiaţi, trebuie să vă puneţi pofta în cui. Această situaţie este valabilă cel puţin la nivelul judeţului Dolj. GdS a încercat să afle aceste informaţii introducând în câmpurile de pe site-ul ANI numele principalilor candidaţi la Primăria Craiova, primăriile limitrofe şi Consiliul Judeţean Dolj. Căutarea a returnat zero rezultate.
„Portalul este actualizat permanent şi vă oferă posibilitatea vizualizării declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese depuse de candidaţii la alegerile locale din anul 2012. Potrivit prevederilor art. 3, alin. (4) din Legea nr. 176/2010 «persoanele care candidează pentru funcţiile de [………] consilier judeţean, consilier local, preşedinte al consiliului judeţean sau primar sunt obligate să îşi declare averea şi interesele». Art. 3, alin. (5) din actul normativ menţionat anterior prevede faptul că «declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese ale persoanelor prevăzute la alin. (4) se depun la Biroul Electoral Central sau, după caz, la Biroul Electoral de Circumscripţie, odată cu declaraţia de acceptare a candidaturii, în două exemplare. Biroul Electoral Central şi Biroul Electoral de Circumscripţie transmit un exemplar al declaraţiilor de avere şi al declaraţiilor de interese la Agenţie, în termen de cel mult 48 de ore de la depunere». Menţionăm faptul că declaraţiile de avere şi interese depuse de candidaţii la alegerile locale din anul 2012 vor fi publicate în prezenta secţiune, în termen de 48 de ore de la primirea acestora. Potrivit prevederilor legale citate anterior, obligația transmiterii acestora către Agenție revine Biroului Electoral Central, respectiv birourilor electorale de circumscripţie, eventualele întârzieri cauzate de nerespectarea termenului legal de transmitere nu sunt imputabile Agenţiei Naţionale de Integritate“, scrie pe site-ul ANI, în portalul declaraţiilor de avere şi interese.
Mulţi candidaţi, puţine declaraţii
Şi, totuşi, ANI pare să se fi sufocat din cauza numărului mare de documente pe care trebuie să le proceseze. Din această cauză, nici nu a putut respecta termenul de 48 de ore pe care îl aminteşte mai sus. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Dolj, Gheorghe Daşu, a precizat pentru GdS că BEJ a transmis ANI respectivele declaraţii încă de acum două săptămâni. „Până pe 15 mai, noi am trimis ANI cu adresă oficială declaraţiile de avere şi interese ale candidaţilor. Toţi candidaţii au depus aceste declaraţii. Eu cred că această lege este o mare prostie. Cum să poată ANI să verifice atâtea declaraţii într-un timp atât de scurt. Au greşit legea. Trebuie verificat cel care a ieşit la vot. Atâta timp cât nu este ales, ce te interesează pe tine, ANI, averea lui? Dar, aşa au gândit ei“, a spus Daşu. El a mai declarat că în Dolj, numărul candidaţilor la alegeri se apropie de 10.000. Pe site-ul ANI erau ieri postate doar 160.000 de documente. Contactaţi telefonic, reprezentanţii ANI au precizat că volumul de muncă este foarte mare şi că declaraţiile vor apărea în câteva zile.