Derivă, de Joanna Kavenna
Editura Leda
Rosa Lane, o jurnalistă londoneză de succes, aflată, la fel ca şi Dante, la mijlocul vieţii, se trezeşte brusc, după moartea mamei sale, „într-un labirint, dar fără ghemul de aţă“. Îşi dă demisia, apoi, rămasă fără casă după ce iubitul său o părăseşte pentru cea mai bună prietenă a ei, stă pe la prieteni şi îşi caută, dar fără convingere, altă slujbă, în vreme ce scrie liste fără sfârşit cu ce ar trebui să facă, iniţiind o căutare mistică a scopului şi sensului vieţii în Londra zilelor noastre.
„O călătorie extraordinară din obişnuit în epic…“, scria Shami Chakrabarti în Observer, urmată de menţiunea „Cu un umor ironic şi detaşat, «Derivă»… are o energie copleşitor de haotică, purtându-l pe cititor prin peisajul intens al anxietăţii contemporane şi sugerând discret lumina de la capătul tunelului”. Pe de altă parte Guardian titra: „Această incursiune într-o cădere nervoasă este descrisă cu o asemenea încântare şi umor muşcător încât devine la fel de captivantă precum multe
voiajuri epice… Ideile Rosei sunt pline de imaginaţie, gândirea ei este asociativă; în vreme ce viaţa ei stagnează, mintea prinde aripi. Jocurile de cuvinte sunt apărarea ei în faţa ameninţării cu dispariţia, a groazei provocate de posibila imanenţă a stingerii eului… O inteligenţă vicleană, plină de autoironie“.
Romanul a fost distins cu Orange Prize în 2008 pentru debut.