40.1 C
Craiova
luni, 21 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinGastronomia siciliană - un răsfăţ

Gastronomia siciliană – un răsfăţ

Puţine sunt locurile precum Sicilia, unde se poate vorbi despre o adevărată călătorie gastronomică. Preparatele culinare tradiţionale reflectă cât se poate de bine peisajul sicilian, obiceiurile şi tradiţiile localnicilor.

Bucătăria siciliană este bogată în parfumuri care sunt, aşa cum este şi poziţia geografică a insulei, într-un perfect echilibru între pământ şi mare. Este vorba despre o cultură gastronomică înscrisă în tradiţiile mediteraneene. În Sicilia, preparatele sunt diversificate, acesta fiind un semn cât se poate de clar al faptului că insula a fost de-a lungul secolelor în atenţia numeroaselor popoare. De-a lungul istoriei, Sicilia a fost sub diferite dominaţii. Toate aceste culturi – greacă, arabă sau habsburgică – i-au influenţat atât viaţa spirituală, cât şi bucătăria.

Nu este posibil să vorbim despre bucătăria siciliană ca despre o singură entitate. Diversele obişnuinţe culinare s-au întâlnit pe teritoriul Siciliei şi au dat naştere uneia dintre cele mai renumite bucătării din Italia. Bucătăria siciliană reprezintă un amestec de culori, arome şi gusturi, bogată în preparate din peşte, fără a neglija însă carnea, brânza, legumele sau verdeţurile.

 

Arabii şi grecii au influenţat gastronomia siciliană

 

Cei care au conturat specificul bucătăriei siciliene au fost arabii. În cele două secole de dominaţie, ei au adus citricele, condimentele, orezul, stafidele, trestia de zahăr şi multe alte preparate. Cele mai importante produse au fost pastele.

Poporul elen a adus simplitatea în prepararea bucatelor, simplitate care a accentuat savoarea legumelor crescute pe solul fertil sicilian, considerat un paradis al fructelor şi legumelor.

În Sicilia se obişnuieşte consumarea unui singur fel de mâncare, de cel mai multe ori fiind vorba de paste de diverse tipuri şi gătite în moduri diferite. Pastele cu sardine sunt preparatul care de la Palermo s-a răspândit pe tot cuprinsul insulei. Pastele se prepară în combinaţie cu tot felul de legume şi verdeţuri, pe aragaz sau la cuptor şi constituie felul preferat de mâncare al sicilienilor.

Pâinea ocupă şi ea un loc important în bucătăria siciliană. Aici există numeroase feluri de pâine şi pentru prepararea acesteia se folosesc din abundenţă uleiul de măsline şi oregano. Cea mai răspândită este pâinea cunsato (condimentată), care se consumă caldă, imediat după ce a fost scoasă din cuptor.

Chiar dacă se poate remarca preferinţa pentru legume şi verdeţuri, există însă şi preparate care pun accentul pe carne. Consumul de carne, în special cea de porc, este rezervat în general pentru sărbători. Cea mai frecventă modalitate de preparare a cărnii este pe grătar.

În partea occidentală, unde sunt evidenţiate cel mai bine influenţele arabe, bucătăria este mai bogată în contraste insolite. „Caponata di melanzane“, unul dintre preparatele tradiţionale siciliene, este un exemplu despre diversitatea cu care sunt preparate legumele. Alt platou tradiţional este „Il falsomagro“, un rulou de carne umplut cu prosciutto, brânză şi ouă. „Gli involtini alla palermitana“, umplute cu pangrattato, struguri, brânză şi aromatizate cu ceapă şi dafin, sunt şi ele extrem de apreciate de sicilieni, dar şi de turiştii care îşi petrec vacanţa în insula italiană. Nu lipsesc din gastronomia tradiţională siciliană nici felurile de mâncare pe bază de peşte şi nici aşa numita „bucătărie de stradă“, ce oferă trecătorilor posibilitatea de a degusta „sfinciuni“ sau „panelle“.

O emblemă a bucătăriei siciliene o reprezintă „arancinele“, care sunt crochete din orez prăjit de formă sferică, pline cu brânză, carne de pui şi ragu.

 

Patiseria siciliană, extrem de apreciată

 

O atenţie particulară trebuie acordată patiseriei, care în Sicilia face parte din obişnuinţele zilnice ale localnicilor. „Cannoli“, „cassate“, „pignoccata“, „biancomangiare“ sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute dulciuri siciliene. Răspândită aici este şi îngheţata de pepene şi granita. Este considerat un gest de bună creştere ca în zilele de vară să se ofere oaspeţilor o granita de cafea, de lămâie sau de migdale.

Viticultura siciliană este faimoasă în întreaga lume. Potrivit legendei, Dionisos, cunoscut şi sub numele de Bachus, este zeul care a adus plăcere omenirii şi vin Siciliei. În zilele noastre se poate spune pe bună dreptate că vinul face parte din dieta siciliană. Este un vin autentic, foarte bun la gust şi de o calitate superioară. Vinul produs în prezent în Sicilia are acelaşi gust ca acum câteva sute de ani. Pe lângă producţiile istorice precum marsala, în Sicilia se produc vinuri precum Nero D’Avola sau Shiraz, Etna Rosso sau Bianco D’Alcamo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS