18.3 C
Craiova
marți, 20 mai, 2025
Știri de ultima orăSportDoljencele sunt campioane la sportul naţional - oina

Doljencele sunt campioane la sportul naţional – oina

Luna trecută a avut loc la Mioveni primul campionat naţional de oină pentru fete. Două din cele trei titluri de campioane au fost obţinute de echipe din judeţul Dolj, CS Hoina Craiova (junioare II) şi Progresul Băileşti (junioare I).

Campionatele Naţionale pentru fete (junioare I, II şi III), organizate de Federaţia Română de Oină, au avut loc, luna trecută, pentru prima dată în istoria acestui sport naţional.
Competiţia, care a marcat începutul practicării oinei în mod oficial de către fete, s-a desfăşurat la Mioveni şi a reunit 16 echipe, care au reprezentat structuri sportive din şapte judeţe: Maramureş, Argeş, Constanţa, Vâlcea, Dolj, Neamţ şi Călăraşi. Judeţul Dolj a fost reprezentat cu cinste de două cluburi, CS Hoina Craiova şi CSM Progresul Băileşti, iar performanţele au fost remarcabile. Mai precis, oltencele s-au întors acasă cu două din cele trei titluri naţionale puse în joc, la diferite categorii de vârstă.
CS Hoina Craiova a făcut eforturi deosebite şi a deplasat două echipe de fete. Junioarele II au furnizat surpriza competiţiei, devenind campioane, după ce au învins favoritele, CS Dacia Mioveni 2012 şi CS Biruinţa Gherăeşti. Efortul fetelor a fost răsplătit din plin, ele primind la festivitatea de premiere tricourile de campioane, cupe, diplome, bastoane şi mingi de oină. Cele mai mici dintre junioarele de la CS Hoina Craiova, junioarele III, au urcat şi ele pe podium, câştigând medalia de bronz. Sportivele de la CS Hoina Craiova sunt antrenate de Valentin Drăghici, ajutat de mai mulţi oameni pasionaţi, iar preşedintele clubului este Cosmin Drăghici. Iată lotul deplasat de CS Hoina Craiova la Campionatul Naţional: Roxana Marina Bobaiţă, Silvia Chipirlin, Rebecca Vasilica Bobaiţă, Liliana Pâslaru, Valentina Stuparu, Doriana Costinela Barbu, Bianca Nicoleta Udrea, Maria Cristina Vieru, Alina Elena Beia, Bianca Ovreiu, Georgiana Veronica Stoenescu, Loredana Elena Turcu, Bianca Irinuca Bogoe, Dana Iuliana Hotin, Andreea Gabriela Căprărescu, Estera Ionela Rioşanu, Mariana Beatrice Băltăţeanu. Şi fetele de la celălalt club doljean, CSM Progresul Băileşti, au devenit campioane, dar la junioare I. Sportivele sunt antrenate de profesorul Cristian Văduva, membru în Biroul Federal. Lotul echipei CSM Progresul Băileşti este alcătuit din: Alexandra Ana-Maria Zavelea, Mihaela Mariana Dudău, Ionela Luminiţa Aniţa, Andreia Ştefania Busu, Bianca Mihaela Petrişor, Constanţa Roxana Bolovan, Marinela Daniela Roşu, Denisa Nicoleta Tripşa, Florentina Sabina Banciu, Viorica Mihaela Bulea, Florina Maria Ristea, Ionela Cristina Bobocel.

Fetele sunt din mediul rural

„Ţinând cont că, din cele trei titluri naţionale puse în joc, două au fost adjudecate de echipe doljene, acest lucru confirmă revirimentul sportului nostru naţional în această zonă a ţării, graţie talentului de aici, pus în valoare de oameni pasionaţi“, a spus, pentru GdS, Cosmin Drăghici, preşedintele clubului Hoina Craiova. Drăghici a adăugat că fetele de la clubul său vin de la două şcoli din mediul rural, Cernăteşti (Dolj) şi Voloiac (Mehedinţi): „Eu sunt învăţător la Cernăteşti, iar tata este profesor de sport la Voloiac, şi ne este uşor să facem antrenament cu fetele, grupate în două locuri. Am încercat să adunăm şi de la Craiova, dar deocamdată doar de la Şcoala nr. 14 din Bariera Vâlcii au venit“.
Luna viitoare, sportivii de la CS Hoina Craiova au din nou concurs, la Constanţa, Campionatul Naţional de Oină (masculin) şi Cupa Mării Negre (feminin), iar Cosmin Drăghici speră că va găsi fonduri pentru a acoperi cheltuielile.

Rebecca Bobaiţă, miss

La finalul Campionatului Naţional de la Mioveni a avut loc un concurs de miss, la care fiecare echipă participantă a avut câte o reprezentantă. Concurentele au susţinut probe de prezentare a portului popular, cântat, dans sau recitare.
La categoria junioare III, reprezentanta CS Hoina Craiova, Rebecca Bobaiţă, a obţinut titlul de miss.

Sport naţional uitat

Jocul de oină este considerat sport naţional în România. Oricine a trecut prin şcoală sau a participat la concursuri de cultură generală a auzit de oină.
„Sport naţional“ este o noţiune dificil de definit, cel puţin în România. Dacă s-ar ţine cont de popularitate, atunci fotbalul ar deţine supremaţia, iar în cazul în care criteriul decisiv ar fi performanţa, ar intra în joc handbalul, gimnastica sau canotajul. Se spune despre oină că originile i se pierd în negura timpului. Federaţia Română de Oină îşi desfăşoară activitatea sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I. Deşi este considerat sport naţional, bugetul alocat în 2013 de Ministerul Tineretului şi Sportului Federaţiei de Oină a fost de doar 110.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS