22.8 C
Craiova
duminică, 15 iunie, 2025
Știri de ultima orăSanatateVal de pacienți cu toxiinfecții alimentare în spitale

Val de pacienți cu toxiinfecții alimentare în spitale

Alertă medicală. Spitalele din România se confruntă cu un val de pacienți care prezintă simptome specifice toxiinfecțiilor alimentare și infecțiilor digestive.

La Unitățile de Primiri Urgențe ajung zilnic zeci de copii și adulți ajung zilnic la Unitățile de Primiri Urgențe cu vărsături, febră și diaree. Cele mai afectate sunt persoanele vulnerabile, în special copiii, pentru care evoluția bolii poate fi rapidă și severă.

Sezonul cald aduce în fiecare an o creștere semnificativă a acestor afecțiuni

Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului „Matei Balș” din București, atrage atenția că sezonul cald aduce în fiecare an o creștere semnificativă a acestor afecțiuni.

„Toxinfecții alimentare prezintă tradiție când e sezonul cald, este o creștere în fiecare an și, din păcate, nu întotdeauna sunt forme ușoare, aceste infecții digestive care sigur sunt foarte frecvente. Practic, fiecare dintre noi, în timpul verii, trece măcar printr-un episod care poate e ușor. Este exact ca o ploaie de vară”, a declarat doctorul Adrian Marinescu, managerul Institutului Matei Balș din Capitală, potrivit antena3.ro.

Anumite categorii de persoane pot ajunge rapid la complicații

Medicul spune că anumite categorii de persoane pot ajunge rapid la complicații.

„Doar că, dacă vorbim de extremele de vârstă, de copii foarte mici, de persoanele care sunt, să spunem, peste 65 de ani sau cei care au boli cronice, în cazul lor, în momentul în care o simptomatologie digestivă cu vărsături importante, cu scaune diareice, riscul să se deshidrateze este foarte mare.

În câteva ore, ei pot să ajungă la complicații, motiv pentru care este important ca aceste persoane să ajungă la o cameră de gardă”, mai spune Adrian Marinescu.

Simptomele se pot instala în doar câteva ore după consumul alimentelor contaminate

„În momentul în care copilul are vărsături pe care nu le pot controla, în momentul în care are scaune diareice, face de obicei și febră, starea generală se modifică destul de brusc. Sigur, nu e un capăt de țară, doar că ar trebui să știe că e bine să ajungă la cea mai apropiată cameră de gardă, preferabil spital de boli infecțioase, în așa fel încât să se intervină, să meargă la consult, medicul să-l vadă, să stabilească, să pună un diagnostic și mai ales să intervină cu perfuziile care clar pot schimba lucrurile repede în bine, bineînțeles”, a mai declarat medicul Adrian Marinescu potrivit sursei citate.

Simptomele se pot instala în doar câteva ore după consumul alimentelor contaminate sau alterate. Medicii recomandă prudență în alegerea și păstrarea alimentelor, în special în perioadele caniculare, și prezentarea de urgență la medic în cazul în care simptomele persistă sau se agravează.

Citeşte şi: A crescut bilanţul morţilor în urma tragediei aviatice din India

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS