5.1 C
Craiova
sâmbătă, 15 noiembrie, 2025

Colţul gospodinei

– Supa după ce se ia de pe foc, dacă i se adaugă 2-3 felioare de ţelină tăiate subţire şi verdeaţa, va avea un parfum deosebit.
– Varza tocată trebuie pregătită imediat, contactul cu oxigenul sărăcind-o în vitamina C.
– Râncezeala din unt poate fi scoasă dacă îl topim, îl lăsăm să fiarbă în clocot şi apoi introducem şi scoatem o felie de pâine prăjită.
–  Pastele care se adaugă la salate se pot fierbe în supa bine condimentată. Astfel salata e mai gustoasă şi mai picantă.
– Puteţi schimba gustul fad al compotului de mere dacă adăugaţi în el câteva bucăţi de scorţişoară.
– Dacă zahărul s-a întărit în punga în care îl ţineţi depozitat, tot ce trebuie să faceţi este să adăugaţi o felie de pâine lângă el şi să închideţi bine recipientul. În câteva ore, zahărul va fi din nou moale.
– Dacă ouăle fierte se decojesc greu, va trebui să le crăpaţi şi să le ţineţi câteva minute în apă rece.
– Dacă aspicul se întăreşte prea repede, va trebui să adăugaţi peste el două linguri de apă şi să îl puneţi din nou pe foc.
– Bamele se opăresc într-o soluţie de apă cu oţet sau cu borş, timp de 5 minute, pentru înlăturarea substanţei mucilaginoase, după care se clătesc în apă rece.
– Grişul devine mult mai gustos şi mai pufos dacă înainte de a-l fierbe îl amestecaţi cu apă (aceeaşi cantitate cu cea de lapte) şi îl lăsaţi să se înmoaie o oră. Apoi îl strecuraţi şi îl preparaţi.
– Fursecurile şi orice prăjitură din aluat se păstreză cel mai bine în frigider, puse într-un vas acoperit cu o bucată de tifon sau cu un şervet cu ţesătura rară pentru a lăsa să circule aerul.
– Carnea dezosată se frige mai greu decât cea cu os, deoarece osul este bun conductor termic şi grăbeşte gătirea cărnii din interior.
–  Sosul fripturii e mult mai gustos dacă adăugaţi în el o felie de măr. Devine şi mai parfumat dacă adăugaţi la final un praf de cafea măcinată.
– Pentru ca ţelina servită la masă să aibă culoarea albă, aceasta se ţine 2-3 ore în apă cu oţet înainte de preparare.
– Dacă varza roşie este prea sărată, adăugaţi în mâncare două mere tăiate bucăţele sau un cartof crud, ras.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS