Sfaturi utile în bucătărie
– Carnea crudă, fiartă sau friptă se taie de-a curmezişul fibrelor. În felul acesta din carne nu se scurg sucurile, iar când se consumă se mestecă şi se digeră mai uşor.
– Pâinea de casă, pentru a avea o coajă crocantă, se unge cu apă rece înainte de a o coace. Dacă, dimpotrivă, se doreşte o coajă moale, ungeţi pâinea cu lapte sau smântână.
– Colţunaşii de casă sunt mai gustoşi dacă înainte de fierbere se ţin la frigider câteva ore.
– Sosul fripturii e mult mai gustos dacă adăugaţi în el o felie de măr. Devine şi mai parfumat dacă adăugaţi la final un praf de cafea măcinată.
– Formele de prăjituri se ung cu ulei şi se pot presăra cu cacao în loc de făină. Prăjiturile nu vor mai părea atât de făinoase şi vor avea un gust delicios de ciocolată.
– Dacă măslinele sunt prea sărate, se înţeapă în câteva locuri şi se fierb, punându-le la fiert în apă rece. După primul clocot se aruncă apa, se toarnă alta şi se lasă să fiarbă din nou. Se repetă operaţia de câteva ori, după care se stropesc cu ulei şi cu oţet, în funcţie de preferinţe.
– Pentru a curăţa mai rapid nucile, lăsaţi-le peste noapte în apă îndulcită.
– Midiile trebuie să fie proaspete, altfel pot cauza intoxicaţii destul de grave. Pentru a vedea dacă sunt proaspete, trebuie să le verificaţi cochiliile. Dacă nu se închid atunci când introducem un cuţit între ele (midia este moartă), dacă sunt crăpate sau rupte, atunci este bine să le aruncaţi.
– Dacă doriţi ca blatul de pizza să iasă mai crocant, atunci va trebui să îl coaceţi pe grătarul cuptorului, iar dacă doriţi să iasă mai moale, îl coaceţi în tavă.
– Fasolea verde se pune la fiert numai în apă fierbinte, altfel rămâne tare şi fierbe foarte greu.
– Pentru ca merele rase să nu se înnegrească trebuie să le amestecăm cu puţin suc de lămâie. Acelaşi tratament se poate folosi şi pentru a evita oxidarea perelor şi a bananelor tăiate bucăţele.
– Pentru a evita lipirea clătitelor de tigaie se presară puţin zahăr tos în uleiul încins.
– Carnea pregătită la cuptor devine mai gustoasă dacă este împănată cu bucăţi de şuncă afumată sau cu bucăţi de slănină.