18.1 C
Craiova
sâmbătă, 7 iunie, 2025
Știri de ultima orăMagazinÎngheţata - de la origini până în prezent

Îngheţata – de la origini până în prezent

Acum, că primăvara şi-a intrat complet în drepturi, iar zilele însorite au luat locul temperaturilor scăzute, tot mai mulţi dintre noi redescoperă o plăcere neglijată în lunile friguroase: îngheţata.

Dacă aruncăm o privire în urmă, vom constata cu surprindere că îngheţata şi-a făcut simţită prezenţa în preferinţele oamenilor încă din antichitate. Din câte se pare, încă din vechea Palestină, în timpul recoltării grâului, stăpânii distribuiau servitorilor bucăţi de zăpadă, care se colecta în timpul iernii şi se conserva în structuri speciale, ca să reziste până vara. În Orient şi Egipt, faraonii obişnuiau să îşi servească oaspeţii cu două cupe de argint: una cu zăpadă şi alta cu suc de fructe. Ceva mai târziu, când romanii au ocupat Grecia, au învăţat şi ei să folosească zăpada şi gheaţa pentru consumul alimentar. În Roma antică descoperim şi prima reţetă pentru un fel de îngheţată, autor fiind generalul Quinto Fabio Massimo, care a devenit imediat foarte popular. Odată cu căderea Imperiului Roman şi începutul Evului Mediu s-au pierdut majoritatea, dacă nu chiar toate delicatesele care până atunci fuseseră patrimoniu comun multor popoare. Şi îngheţata a dispărut, dar nu şi în Orient, unde arta „băuturilor reci“ continua să se perfecţioneze. Din câte se pare, un discipol al lui Mahomed a descoperit sistemul de a congela sucurile de fructe introducându-le în recipiente care, la rândul lor, erau băgate în altele pline de gheaţă.

 

Din nou în Europa

 

Din Orient, îngheţata a început să se răspândească în toate colţurile lumii. Arabii au adus în Italia această tradiţie, noul desert purtând denumirea de şerbet, de la substantivul de origine arabă „scherbet“ (zăpadă dulce) sau de la „sharber“ (a sorbi). Însă adevărata răspândire a îngheţatei în Europa a început din Sicilia, unde localnicii au învăţat de la musulmani şi au îmbunătăţit reţetele graţie inventivităţii lor. Uşor, uşor, noul desert a cucerit şi Franţa, Germania, Anglia şi Spania. Dincolo de Ocean, americanii au descoperit îngheţata când emigrantul italian Giovanni Bosio a inaugurat la New York prima gelaterie. Odată cu trecerea anilor, îngheţata a început să se modifice: sucului de fructe şi mierii li s-au alăturat laptele, ouăle şi smântâna. Şi celebrul cornet are povestea lui. Este foarte posibil ca el să fi apărut prima dată în 1904, în timpul Expoziţiei Mondiale din St. Louis. Un vânzător de îngheţată, după ce a terminat toate recipientele în care îşi vindea produsul, a folosit napolitana comercializată la magazinul vecin. Combinaţia s-a bucurat de un imens succes.

 

Îngheţata în mileniul III

 

Cu timpul, îngheţata a căpătat diferite gusturi şi forme, care de care mai neobişnuite şi originale, cele mai populare fiind însă în continuare sortimentele de vanilie, ciocolată, alune, fructe şi fistic. Adevărata noutate a acestui an este însă „alianţa“ dintre patiserie şi gelaterie. Graţie acestei noi formule, vor apărea pe piaţă cel puţin 1.000 de sortimente noi. În plus, producătorii de îngheţată au renunţat la propunerile fanteziste şi cam hazardate, concentrându-şi atenţia pe calitatea produsului şi „jucându-se“ cu gusturile tradiţionale, atât de populare printre consumatori. Acum, toată atenţia este îndreptată spre provenienţa ingredientelor de bază, mai nou grăsimile vegetale, aromele industriale şi coloranţii devenind „persona non grata“ în laboratoarele de îngheţată. Tot mai mulţi producători nu se mai mulţumesc să folosească pur şi simplu cacaua tradiţională, ci sunt interesaţi de sortimentele provenind din Venezuela sau Madagascar, cu ajutorul cărora creează arome unice, parfumate, cu un gust delicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS