Ceea ce se presupunea de mult timp s-a confirmat acum şi ştiinţific. O îngheţată aduce zâmbetul pe faţa consumatorului, mai mult decât orice alt aliment.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam, coordonaţi de Nicu Sebe şi Theo Gevers, a demonstrat că „plăcerea rece“ , simţită la consumarea unui îngheţate, provoacă pe chip un zâmbet de fericire. Şi asta mai ales în cazul europenilor, mari consumatori de îngheţată. O vorbă din bătrâni spune că fericirea vine din lucrurile mărunte. Aşadar, faptul că o linguriţă de îngheţată duce la apariţia unui surâs nu ar trebui să mire pe nimeni. Cercetătorii olandezi Nicu Sebe şi Theo Gevers au vrut însă să confirme această teorie şi în mod ştiinţific şi au realizat un software, capabil să analizeze relaţia dintre expresiile feţei şi emoţiile care le determină. Inovativul program a fost aplicat pentru a măsura reacţiile expresive la interacţiunea cu mâncarea a peste 300 de persoane care „şi-au împrumutat“ chipul în scopuri ştiinţifice.
Îngheţata – alimentul fericirii
Rezultatele au fost mai mult decât surprinzătoare. Atunci când cetăţenii Bătrânului Continent mănâncă îngheţată, chipul lor exprimă 86 la sută fericire. Îngheţata depăşeşte în clasament chiar şi delicioasa ciocolată, considerată unul dintre cele mai savuroase alimente. În cazul acestui desert, supranumit „mâncarea zeilor“, zâmbetul apare doar în 61 la sută dintre cazuri. În concluzie, dacă am combina aceste două valori, îngheţata de ciocolată ar trebui să fie un adevărat „concentrat de fericire“, care ar putea da naştere zâmbetului tipic ale gurmandului cu papilele gustative în extaz maxim. Mult mai puţină emoţie simt europenii atunci când muşcă dintr-un măr sau mănâncă un iaurt. În acest caz, expresia este de cele mai multe ori neutră, cum a rezultat în 89, respectiv 86 la sută din cazuri. Pe ultimul loc în topul preferinţelor se află batonul de cereale, un aliment oricum însă numai plăcut nu. Sentimentul pe care participanţii la experiment l-au avut a fost acela de „furie“, reacţie evidentă în 26 la sută dintre cazuri.
Amintiri din copilărie
De ce îngheţata are acest efect euforic asupra noastră? Răspunsul vine de la nutriţionistul Giovanni Caldarone, care este de părere că „acest studiu confirmă ştiinţific ceva ce era evident pentru toată lumea, şi anume că îngheţata, ca alte puţine alimente, este capabilă să trezească în noi satisfacţie şi împlinire“.
Faptul că italienii ocupă primul loc la consumul de îngheţată demonstrează că aici acest desert este mai bun decât în alte ţări. Nu trebuie totuşi să uităm că îngheţata a apărut şi s-a răspândit mai întâi în Italia. „Pentru noi, italienii, îngheţata e un lucru sfânt, cam cum e cafeaua. Este o pasiune, un rit şi nu este deloc întâmplător faptul că suntem celebri în toată lumea pentru calitatea îngheţatei noastre. Şi în plus pentru noi şi pentru toţi ceilalţi europeni, îngheţata are şi o valoare socială. Îngheţata este ceva ce trebuie consumat cu veselie, în compania prietenilor şi cu plăcere maximă. Îngheţata ne aduce aminte de vară, de plajă, de mare şi de copilărie“.