Ciorba de pui transilvaneana
Ingrediente: opt aripi de pui, 100 g mazare, 100 g fasole pastai, doua cepe, un morcov, un pastârnac, un dovlecel, un ardei gras, o conopida mica, patru rosii, doi cartofi, doua oua, trei linguri de otet, 100 g smântâna, trei litri de apa, trei linguri de verdeata (leustean si patrunjel) tocata, sare.Mod de preparare: Aripile de pui se spala si se pun la fiert in trei litri de apa cu sare. Dupa ce au inceput sa fiarba si s-a spumat zeama, se adauga mazarea, fasolea si toate celelalte legume, curatate, spalate si taiate cuburi mici. Se fierbe totul 30-35 de minute, la foc mediu. Dupa acest interval, se presara sarea si se toarna otetul. Ouale se bat si se adauga in fir subtire in ciorba care fierbe, amestecând cu o furculita, pentru a se forma zdrente. Se presara verdeata si se ia vasul de pe foc. La servire, in fiecare farfurie se pune si câte o lingura cu smântâna.
In aceasta ciorba se pot adauga orice fel de legume de sezon (gulii, broccoli, praz etc.), in afara celor enumerate. Acest preparat are un gust deosebit, daca se acreste cu bors sau corcoduse verzi.
Ardei umpluti cu fasole si orez
Ingrediente: patru ardei grasi verzi, o cana de fasole alba, piure, o cana si jumatate de orez alb sau brun, fiert, o rosie taiata marunt, o ceapa rosie rasa, doua linguri de patrunjel tocat, sare de mare si piper pentru gust, doua cani de ciorba de legume sau supa din conserva.Mod de preparare: Se scot cotorul si semintele de la ardei. Se combina restul ingredientelor, fara ciorba de legume, se amesteca si se umplu ardeii cu aceasta compozitie si se pun intr-o oala. Se toarna ciorba de legume peste ardei si, daca este necesar, se mai adauga apa astfel incât ardeii sa fie pe jumatate acoperiti. Se pune capac si se tin timp de o ora pe foc mic sau pâna când ardeii sunt moi, adaugându-se apa, daca este necesar. Se scot ardeii din oala si se pun pe un platou. Se servesc calzi sau se acopera, se pun la frigider si se servesc reci.
Desert cu avocado
Ingrediente: o bucata si jumatate de banana uscata, o jumatate de avocado; o jumatate de banana; o lingurita de suc proaspat de lamâie; 100 g de brânza de vaci; 1/2 dl smântâna.Mod de preparare: Bananele uscate se taie in rondele si se pun aproximativ trei ore la inmuiat. Avocado si jumatatea de banana se taie in bucati foarte mici, bananele uscate se amesteca cu suc proaspat de lamâie si, din toate aceste ingrediente, se face un piure. Se pune brânza de vaci, amestecând bine pâna când se obtine o compozitie omogena. Dupa preferinta, se poate adauga putina smântâna subtire si se serveste imediat.