34.5 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljȘomaj de peste 60% în unele localități din Dolj

Șomaj de peste 60% în unele localități din Dolj

În Dolj, există localități în care peste 60% din populația în vârstă de muncă nu are ocupație. Rata oficială a șomajului pe județ este de 8,84%. Tot statisticile spun că nici la turism nu stăm bine, rata maximă de ocupare a spațiilor de cazare fiind de aproape 20%.

În unele dintre localitățile Zonei Metropolitane Craiova (ZMC), salariații reprezintă mai puțin de 40% din totalul populației în vârstă de muncă, arată un studiu aplicat pe ultimii 20 de ani. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care manageriază ZMC lucrează în această perioadă la strategia de dezvoltare a zonei pentru perioada 2014 – 2020. Pentru aceasta, a comandat un studiu pentru a analiza disparitățile dintre cele 24 de localități componente. Potrivit statisticilor, la Terpezița și Vârvoru de Jos, salariații reprezintă mai puțin de 40% din numărul persoanelor în vârstă de muncă. Cel mai probabil, majoritatea sunt șomeri care nu s-au prezentat pentru a fi luați în evidență de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dolj. Pentru a fi luate în evidență ca șomeri, persoanele fără loc de muncă trebuie să se prezinte la AJOFM și să aducă anumite acte, beneficiind, în schimb, de consultanță și cursuri de formare profesională. La Coțofenii din Față, Predești, Murgași, Goiești, Mischii, Ghercești, Pielești, Robănești, Ghindeni, Țuglui, Calopăr și Segarcea, proporția este de 40 – 50%, iar la Filiași, Brădești, Coțofenii din Dos, Almăj, Ișalnița, Breasta, Șimnicu de Sus, Bucovăț, Podari, Malu Mare, Cârcea, Coșoveni și Teasc este de 50 – 60%. În Craiova, este cea mai mare rată de ocupare (70 – 80%), arată studiul comandat de ZMC. Rata oficială a șomajului în Dolj era, la sfârșitul lunii mai 2014, de 8,84%.
Alt indicator analizează turismul din zona metropolitană. Conform acestuia, în 2013 funcționau la Craiova 52 de agenții de turism licențiate, în timp ce aproape 75% din unitățile de primire turistică funcționau tot în municipiu. Alte unități turistice se găsesc la Coțofenii din Față și Pielești (câte 7,3%), Filiași și Segarcea (câte 3,6%), Brădești și Ișalnița (câte 1,8%).
40% din unitățile turistice sunt hoteluri, acestea fiind urmate de pensiunile turistice (36%), hosteluri (9%), moteluri (7,3%), vile (3,6%), camere de închiriat și popasuri turistice (1,8%). Aproape 51% din aceste unități au categoria de confort de trei stele, iar 33% sunt de două stele. În categoria hotelurilor de lux (patru stele) se încadrează 16,4% din unitățile turistice. Capacitatea de cazare s-a dublat față de anul 2004. Anul trecut, existau în cadrul ZMC circa 1.250 de spații de cazare și o capacitate de cazare de 765.000 de locuri-zile, ceea ce înseamnă mai mult decât o dublare față de anul 2004. În perioada studiată, maximul indicelui de utilizare a capacității de cazare a fost de 19,5%. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS