35.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCopilul bolnav de obezitate morbidă a murit

Copilul bolnav de obezitate morbidă a murit

http://www.youtube.com/watch?v=DzfqJSKyy_o

Copilul de cinci ani şi nouă luni, din comuna doljeană Drăgoteşti, diagnosticat cu obezitate morbidă s-a stins din viaţă ieri-dimineaţă, în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, unde fusese internat luni seară, cu stări febrile. Medicii spun că tragedia putea fi evitată dacă acest caz era depistat din timp, iar băiatul era îngrijit corespunzător.

Alexandru Negrici ajunsese să cântărească la vârsta sa, din cauza bolii, 120 de kilograme, însă nimeni nu s-a sesizat în privinţa lui. Iar nepăsarea celor din preajmă, părinţi, autorităţi, medic de familie, care ar fi trebuit să-i acorde o atenţie sporită, i-a fost până la urmă fatală băiatului. Era ştiu faptul că Alex fusese diagnosticat cu sindromul Prader-Willi, situaţie în care ar fi trebuit să i se facă o serie de teste genetice, pentru a se identifica anomaliile caracteristice acestei boli, ar fi trebuit monitorizat şi supus unor tratamente speciale (nutriţie adecvată, tratament cu hormoni), dar nimeni nu a făcut nimic. Responsabilitatea şi-au pasat-o de la unii la alţii.
Cazul a intrat în atenţia autorităţilor abia după ce a apărut în presă, însă pentru Alex lucrurile luaseră deja o turnură dramatică. Copilul a ajuns la o clinică din Bucureşti, unde a fost supus la mai multe investigaţii medicale, a primit tratament şi a fost trimis acasă. În cele câteva zile cât a stat internat a slăbit trei kilograme.

„Aşa a fost ursitoarea lui“

Luni seară a fost dus din nou la spital, la SJU Craiova, cu febră mare şi cu o infecţie, fiind pus pe tratament cu antibiotice. Mama băieţelului, Mariana Negrici, care a mai pierdut un copil de trei ani şi jumătate (din câte se pare, suferea tot de obezitate morbidă), spune că Alexandru ar fi ajuns la spital cu temperatură 41,5 şi că, după ce i-a scăzut febra, a fost mutat de la Terapie Intensivă în Secţia de Pediatrie. Dimineaţa ar fi făcut din nou febră mare, fiind mutat înapoi la Terapie Intensivă, pentru ca a doua zi dimineaţa inima lui să cedeze.
„Toată noaptea copilul a avut febră, dimineaţa chiar mai mare, dar nu îmi spunea nimeni nimic. Dimineaţa am trimis după asistente, dar ele au spus că şi-au făcut datoria şi că cei de la Terapie Intensivă nu trebuia să-l trimită pe secţie cu febra asta. Doctora de gardă a zis să-l ducă din nou la Reanimare, pentru că avea tot febră. Copilul nu se simţea bine, nu mai era conştient. Azi-noapte (marţi noapte – n.r.) eu dormeam aici pe bancă (la Terapie Intensivă – n.r.) şi am auzit doi medici care spuneau de copil că până dimineaţa e mort. M-am dus repede peste asistente, iar ele mi-au spus că voiau chiar să mă cheme să-l văd. «Mai avem vreo şansă?», am întrebat, dar asistenta a spus că nu se poate pronunţa. Copilul vomita numai cheaguri de sânge, dar asistentele au zis să nu mă sperii că e un zaţ de cafea. «Cum adică zaţ?», am întrebat, pentru că mi-am dat seama că copilul meu a făcut un preinfarct ceva“, a povestit cu lacrimi în ochi Mariana Negrici. Aceasta a menţionat că la Bucureşti toate analizele băiatului au ieşit bune şi că urma să revină cu copilul în clinica din Capitală pe 1 septembrie, pentru o operaţie. „Eu nu cred că sunt medicii vinovaţi, numai Dumnezeu ştia asta. Aşa a fost ursitoarea lui“, a mai spus femeia.

„Alex, sufleţelul meu, nu ne aşteptam la aşa ceva!“

Mariana Negrici a ţinut să precizeze că medicul de familie din comună nu l-a mai văzut pe băieţel de când avea doi ani şi că „nici nu mai ştie cum arată“. „Nu l-a văzut nici când a venit de la Bucureşti, pentru că era în concediu. I-am dus rezultatul la analize, l-am lăsat la cealaltă doctoră de familie, iar asistentul nici nu s-a uitat la mine“, a adăugat mama copilului. „Alex, sufleţelul meu, nu ne aşteptam la aşa ceva!“, a strigat ea în momentul în care corpul neînsufleţit al băiatului era scos de la Terapie Intensivă pentru a fi dus la morgă.
În faţa spitalului aştepta tatăl copilului, şi el cu ochii în lacrimi. Nu a reuşit să lege o frază. A spus doar că nu au bani de înmormântare. Familia Negrici mai are acasă o fetiţă de un an şi doi copii majori.  
La cele spuse de familie, autorităţile din Drăgoteşti şi medicul de familie au avut altă variantă. Primarul Dumitru Dincă declara recent, pentru GdS, că Serviciul de Asistenţă Socială a monitorizat cazul şi că a recomandat familiei să-l interneze pe copil, dar mama s-a opus. La fel şi medicul de familie, dr. Doina Marin, care susţinea, în urmă cu două săptămâni, pentru GdS, că Alexandru era luat în evidenţă, la Neuropsihiatrie infantilă, cu întârziere mintală, şi că le-a recomandat părinţilor să meargă cu copilul şi pentru efectuarea testelor genetice, dar aceştia au refuzat, motivând că nu au banii necesari. „Încă de mic, copilul necesita un regim alimentar strict, ce nu a fost respectat, mânca la fel ca părinţii…“, mai spunea medicul. Dr. Doina Marin a precizat că ultima dată a văzut copilul în luna ianuarie, dar că situaţia o depăşeşte. Medicul nu a putut fi contactat ieri de GdS, după decesul lui Alexandru Negrici. Dr. Doina Marin a afirmat însă, pe un post de televiziune, că doar ce s-a întors din concediu şi că nu primise nici o solicitare din partea familiei pentru a-l consulta pe băiat.  

Tragedia putea fi evitată

Dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, a precizat că starea copilului s-a degradat rapid în cursul nopţii de marţi spre miercuri, iar dimineaţă s-a instalat stopul cardio-respirator, ireversibil la manevrele de resuscitare. „Copilul era cu obezitate morbidă, lucru care a alterat funcţionarea întregului organism, în principal a organelor vitale, iar acest sindrom febril intercurent a dezechilibrat destul de serios starea lui de sănătate. Băieţelul suferea de o hipoxie cronică, avea un retard psihic şi motor destul de sever, practic avea mintea unui copil de un an, iar riscul de a face complicaţii era foarte mare“, a explicat dr. Cristina Geormăneanu.
Aceasta a mai menţionat că un copil cu un sindrom febril infecţios de felul celui suferit de Alexandru Negrici „putea fi tratat într-o clinică de pediatrie şi chiar la domiciliu, dacă n-ar fi existat patologiile majore pe care băiatul le avea de la naştere“. „Ar fi şi mai bine dacă ne-am sesiza cu toţii mult mai devreme, atunci când este vorba de prevenţie. Dacă acest copil era depistat din timp şi era îngrijit corespunzător, atât din punct de vedere medical, cât şi al familiei, se puteau preveni toate aceste complicaţii majore“, a completat dr. Cristina Geormăneanu.

DGASPC Dolj, ignoraţi de toţi

O echipă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj s-a deplasat marţi la spital pentru a afla care este starea lui Alexandru Negrici. Conducerea instituţiei a aflat din presă despre faptul că băiatul a fost internat din nou, deoarece Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Drăgoteşti, cel care monitorizează cazul, nu s-a deranjat nici de această dată să anunţe medicii şi asistenţii sociali ai DGASPC.
„Aşa cum am menţionat, copilul se afla în grija părinţilor. În momentul în care Comisia de expertiză şi evaluare i-a eliberat certificat de încadrare în grad de handicap, familia a primit şi recomandări: să urmeze o alimentaţie echilibrată, regim alimentar, tratamentul pentru problemele mintale şi terapie în vederea dezvoltării abilităţilor verbale. Acest plan eliberat de noi a ajuns la Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Drăgoteşti, care trebuia să monitorizeze cazul, să ne anunţe imediat cum observau că este nevoie de intervenţia noastră. Pe 29 iunie, copilul a suferit o convulsie şi a fost internat la Spitalul de Urgenţă. Nu a stat însă decât o zi şi a fost externat. Reuşiserăm să obţinem o programare pentru acest copil la Institutul «Parhon», însă părinţii nu au ţinut cont de acest lucru şi au plecat cu o ambulanţă privată la o clinică din Capitală, fără a ne anunţa în prealabil. Nu am fost informaţi de familie nici când s-au întors acasă, nici că Alexandru nu se simte bine“, a precizat Maria Manolache, director DGASPC Dolj.
„La fel s-a întâmplat şi marţi. Am aflat din presă că a ajuns la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă din Craiova, fapt pentru care am dispus să trimit imediat o echipă la faţa locului. Era vorba de o problemă strict medicală, de aceea a şi rămas sub supravegherea specialiştilor. Din nefericire, în această dimineaţă (ieri-dimineaţă – n.r.) am fost înştiinţaţi că micuţul a decedat“, a adăugat Maria Manolache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS