De la 1 septembrie, femeile din Oltenia, indiferent dacă sunt sau nu asigurate, pot apela la medicii de familie pentru testarea gratuită, prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Testarea se face în cadrul unui subprogram de screening demarat de Ministerul Sănătăţii şi vizează toată populaţia feminină cu vârstă de peste 25 de ani, care nu are un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Recoltarea se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele trei frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale.
„S-a mai făcut aşa ceva şi înainte, prin centrele de planing, dar pe porţiuni. Erau programe mici şi se terminau repede banii, exista un număr limitat de 100-200 de recoltări. Acum, în acest program vor intra toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani şi urmează să te concentrezi pe persoanele predispuse, le tratezi, le urmăreşti evoluţia şi le mai chemi la un nou control, după o perioadă de un an, doi, trei sau cinci, în funcţie de rezultatele analizelor“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Acesta a mai menţionat că „este mai bine să cheltuiești nişte bani acum, cu prevenirea, decât după, cu tratarea, care este mult mai scumpă“.
Obiectivul subprogramului este de a reduce incidenţa formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalitatea cauzată de acestea, iar testările gratuite au ca scop depistarea bolii în stadii precoce şi îndrumarea pacientelor către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament.
Screening coordonat în Oltenia de SJU Craiova
La nivelul Olteniei, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova va funcţiona ca unitate regională de management. Aceasta va grupa toate cele cinci judeţe, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, şi va avea ca principale atribuţii coordonarea activităţilor specifice subprogramului în regiunea teritorială arondată. Concret, SJU Craiova va trebui să organizeze activităţile de identificare şi selectare a furnizorilor de servicii medicale, să colaboreze cu casele de asigurări de sănătate în vederea monitorizării activităţilor derulate în baza contractelor încheiate de către acestea în cadrul subprogramului şi să analizeze trimestrial indicatorii raportaţi de furnizorii de servicii medicale incluşi în subprogram. Toate acestea ar trebui realizate până la 15 iulie, dar foarte probabil termenul va fi prelungit cu o lună.
Conform actului normativ elaborat de minister, subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin ar trebui să demareze la 1 august, dar nu toţi medicii de familie au făcut cursurile de instruire, unii fiind programaţi în prima parte a lunii august, aşa că data începerii va deveni cel mai probabil 1 septembrie. 250 de medici de familie din Dolj vor face în perioada 15 iulie – 15 august cursuri de recoltare, dar toate cabinetele de medicină de familie vor intra în program ca şi centre de informare. Rolul lor este de a mobiliza persoanele ţintă ale acestui subprogram, iar dacă nu pot recolta, pot solicita unităţile mobile de recoltare.
Unde se fac testele
Furnizorii de servicii medicale din cadrul subprogramului sunt reprezentaţi de „unităţile sanitare cu paturi care au în structura proprie cabinete de specialitate în obstetrică-ginecologie şi laborator de analize medicale în domeniul citologiei şi care fac dovada organizării unei reţele de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin“, după cum se precizează în actul normativ.
Aceste unităţi medicale sunt constituite din următoarele structuri sanitare: centre de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau (aici intră toate cabinetele de medicină de familie aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate); centre de recoltare a materialului celular cervical (unele cabinete de medicină de familie, cabinetele medicale de specialitate obstetrică-ginecologie, care funcţionează în ambulatoriul de specialitate clinic sau în ambulatoriul integrat al spitalelor, cabinetele medicale de planificare familială din structura spitalelor); laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale; centre de diagnostic şi tratament al leziunilor precursoare sau incipiente depistate în cadrul subprogramului.