Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, are-starea preventivă a cinci doljeni, pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane, fapte comise de trei dintre ei în timp ce erau judecaţi în stare de libertate de Tribunalul Dolj pentru acelaşi fel de infracţiuni. Prin-tre arestaţi se numără şi un fost cameraman al corespondentului local în Craiova al unei televiziuni din Capitală.
În cursul zilei de joi, 29 aprilie, poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, coordonaţi de procurorii DIICOT – Structura Centrală, au descins în judeţul Dolj pentru a destructura o grupare de traficanţi de persoane. În urma celor cinci percheziţii efectuate cu sprijinul BCCO Craiova, oamenii legii nu au plecat cu mâna goală, ci cu şapte persoane reţinute şi destule probe împotriva lor. Până aici nimic ieşit din comun, mai ales că descinderile făcute în Dolj de oamenii legii din Bucureşti s-au înmulţit în ultima vreme, numai că, în 2008, trei dintre cei ridicaţi – Florea Măceşanu, Marius Măceşanu şi Marioara Măceşanu – au mai fost cercetaţi şi trimişi în judecată într-un dosar aproape identic. Atunci, Tribunalul Dolj nici măcar nu a dispus arestarea lor preventivă, iar ulterior i-a condamnat la trei ani de închisoare cu… suspendare.
Sclavi în Grecia
Potrivit DIICOT – Structura Centrală, grupul infracţional organizat care acţiona în Dolj se specializase în traficul de persoane pe relaţia România – Grecia. În perioada mai-septembrie 2009, membrii grupării au racolat mai multe victime prin postarea pe internet sau prin difuzarea la un post de televiziune din Craiova de anunţuri de angajare la cules de fructe, în localitatea Ira, provincia Argos – Grecia. Victimelor li se promiteau un loc de muncă bine plătit, sume cuprinse între 25 şi 30 de euro pe zi, condiţii de muncă şi cazare avantajoase, dar şi asigurarea transportului până la destinaţie. Odată ajunşi în Grecia, muncitorii găseau cu totul altă situaţie. Traficanţii le luau actele şi îi forţau să lucreze pe plantaţii, la cules de măsline, portocale, căpşune şi alte fructe câte 10-12 ore pe zi, fără a le da nici măcar mâncare sau apă. Victimele erau cazate câte 10-20 în aceeaşi încăpere, fiind nevoite să doarmă câte două într-un pat. În plus, doljenii erau constant ameninţaţi de traficanţi cu violenţe fizice, pentru a nu părăsi ferma. Până în prezent, procurorii au identificat 20 de părţi vătămate. Dintre cele şapte persoane ridicate joi din Dolj, cinci au fost prezentate vineri la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Este vorba de Florea Măceşanu, Marius Măceşanu, Marioara Măceşanu, Ovidiu Măceşanu şi Loredan Făget (fost cameraman al corespondentului la Craiova al unei televiziuni din Bucureşti). Instanţa a dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane.
Liberi cu voia Tribunalului Dolj
Florea Măceşanu, Marius Măceşanu şi Marioara Măceşanu au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Craiova, la începutul anului 2008, tot pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane. Modul de operare al celor trei este identic cu cel probat de procurorii bucureşteni, numai că acum au fost identificate aproximativ 20 de victime, iar în 2008 au fost descoperite aproape 40.
Pe 28 februarie 2008, procurorii au cerut arestarea preventivă a celor trei, însă Tribunalul Dolj nu a emis mandate pe numele lor, ci a dispus obligarea de a nu părăsi ţara, măsură ce a fost menţinută şi după recursul făcut la Curtea de Apel Craiova.
În iulie 2008, Măceşenii au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, iar în februarie anul acesta au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj, pentru trafic de persoane şi trafic de minori, la câte trei ani de închisoare, însă cu suspendare. De asemenea, instanţa a respins acţiunile civile formulate de 34 de victime, care s-au constituit părţi civile. Văzând că justiţia este destul de blândă şi că nu au stat nici măcar o zi după gratii pentru faptele comise, cei trei au continuat să se ocupe de ce ştiau mai bine – de traficul de persoane. Astfel, în perioada în care erau judecaţi, după cum au stabilit anchetatorii din Capitală, au traficat şi au obligat la muncă în Grecia alte 20 de persoane. Oamenii legii care au instrumentat dosarul în cazul celor trei traficanţi de persoane s-au arătat indignaţi de faptul că, în 2008, în ciuda probelor strânse, Tribunalul Dolj nici măcar nu a dispus arestarea preventivă a învinuiţilor.
Procurorii DIICOT – Structura Centrală au avut în acest caz sprijinul BCCO Craiova şi DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, care au instrumentat primul dosar şi îi cunoşteau destul de bine pe trei dintre traficanţii de persoane.
Apel pe rol
Procurorii DIICOT au făcut apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Dolj, care a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel pe 25 martie.
La primul termen, cel de pe 12 aprilie, judecătorii au dispus amânarea întrucât cei trei inculpaţi nu au avut apărători, dar şi din cauza lipsei de procedură cu trei părţi civile.
Pedepse
Legea privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane prevede că infracţiunea de trafic de persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi. Recrutarea, transportarea, transferarea, gazduirea sau primirea unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, în scopul exploatării acesteia, constituie infracţiunea de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.